дамска менструална чашка

Набиращата популярност дамска менструална чашка започва все по-често да се използва като екологична и рентабилна алтернатива на традиционните менструални продукти. Въпреки нарастващата й употреба, много жени продължават да имат безброй въпроси и съмнения за употреба, поради страх от потенциални вагинални инфекции. Затова и в тази статия ще отговорим на някои от често задаваните въпроси, помагайки ви да вземете информирано решение относно употребата на дамска менструална чашка.

Какво е дамска менструална чашка и как работи?

Дамската менструална чашка е иновативен продукт за интимна хигиена, за многократна употреба, изработена от медицински силикон, гума или еластомер. Тя е алтернатива на дамските превръзки и тампони. Има форма на малка камбанка, която не абсорбира менструална кръв, а я събира. Когато я поставяте тя прилепва към стените на влагалището, образувайки вакуум като по този начин постига пълно уплътнение на вътрешната среда. Дамската менструална чашка се поставя във влагалището, сгъната под специална форма, след което сама се разтваря. Благодарение на вакуума, който се образува, се предотвратява изтичане на менструална течност, което позволява и събирането на такава от 4 до 10 часа. Това зависи от интензитета на вашето течение. След което, чашката се премахва внимателно според инструкциите описани на продукта, течността се излива в тоалетната. След измиване и почистване е готова отново за употреба.

Безопасна ли е употребата на иновативната дамска менструална чашка?

Един от най-честите въпроси относно женската менструална чашка е дали е безопасна за употреба. Отговорът е да. Менструалните чашки са изработени от медицински материали, които са биосъвместими и не съдържат вредни химикали. За разлика от тампоните, които могат да причинят синдром на токсичен шок (СТШ), ако бъдат оставени твърде дълго, при менструалните чашки съществува много малък риск от това. Важно е обаче да следвате указанията на производителя за почистване и използване на чашата, за да поддържате подходяща хигиена. Ако имате някакви притеснения или съществуващи заболявания, винаги е добра идея да се консултирате със специалист, преди да използвате дамска менструална чашка.

Кои са предимствата и недостатъците при използване на дамска менструална чашка?

Тя предлага няколко предимства пред използването на традиционните менструални продукти. Първо, дамската менструална чашка е екологична, тъй като намалява отпадъците генерирани от превръзки и тампони за еднократна употреба. Тя може да се употребява около 10 години с подходяща грижа, което я прави рентабилен вариант в дългосрочен план. Освен това, менструалните чашки могат да задържат повече течност от тампоните или превръзките, като изискват по-малко смени през деня и осигуряват повече удобство по време на тежки дни. Освен това е по-малко вероятно да причинят сухота и дразнене на влагалището, тъй като не абсорбират естественото вагинално течение, което допринася за здравето на интимната зона.

Има обаче някои недостатъци, които трябва да се вземат под внимание. Кривата на обучение за поставяне и изваждане на чашата може да бъде стръмна и вероятно ще отнеме няколко цикъла, за да се научите. Някои жени може да сметнат за предизвикателство да използват чашата в обществени тоалетни, тъй като изисква щателно измиване след всяка употреба. Освен това, жени с определени медицински състояния, като много ниска или висока шийка на матката или наклонена матка, може да се затруднят с поставянето.

Може ли да се използва дамска менструална чашка при наличие на вагинална инфекция?

Отговорът е положителен. Използвана правилно, менструалната чашка нито ще влоши симптомите на инфекцията, нито ще доведе до разрастване на възпалението. Все пак веднага след края на цикъла е нужно да бъде посетен гинеколог, който да назначи лечение.

Употребата на дамска менструална чашка подобрява ли симптомите на влагалищна инфекция?

Отговорът е категорично не! Менструалната чашка няма отношение към инфекцията.

За възстановяване и поддържане на вагиналната екофлора си има специални продукти. Синоним на високо качество, доказано действие и безопасност са продуктите Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Те работят в пълен синхрон и са безпощадни към „лошите“ бактерии. Активните съставки – млечна киселина (лактат), гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus, бета-глюкан – имитират естествения защитен механизъм на влагалището. В резултат бързо възвръщат интимния комфорт на дамите и осигуряват дълготрайна интимна защита.

Продуктите са напълно безопасни. Могат да се използват след менструация, по време на бременност и кърмене и през менопаузата. Подходящи са както за сексуално активни жени, така и за девствени момичета.

Предлагат се в аптеките в страната или онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola