вагинални инфекции

В статията ще прочетете:

Вагинитът или вулвувагинитът обединява няколко вида вагинална инфекция при жените, които протичат с възпаление както на вагината, така и на вулвата (външната част на гениталиите). Интимните инфекции са най-разпространени сред представителките на нежния пол в репродуктивна възраст, като според статистика всяка трета жена развива някаква форма на вагинит поне веднъж в живота си. В следващите редове споделяме най-важното по темата за женското здраве.

Симптоми, подсказващи за вагинална инфекция при жените

Най-честите симптоми, които подсказват за вагинална инфекция при дамите са:

 • вагинален сърбеж и парене
 • болка и дискомфорт в интимната област
 • зачервяване, възпаление и подуване на вулвата
 • промяна в количеството, цвета и консистенцията на вагиналното течение
 • влагалищен секрет с неприятен мирис
 • болка и/или парене по време на уриниране или при полов контакт
 • вагинално кървене или зацапване

Важно е да уточним, че вагиналните инфекции не винаги протичат с ясно изразени симптоми. Също така е възможно да изпитвате само едно или няколко от изброените смущения. Ако оплакванията не отшумяват в рамките на няколко дни или се влошават, задължително трябва да се консултирате с гинеколог. Част от симптомите на различните вагинални инфекции се припокриват, което може да затрудни поставянето на правилна диагноза.

Ето какви са отличителните белези на най-разпространените интимни инфекции при жените.

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е вид възпаление в интимната зона, причинено от свръхрастеж на патогенни бактерии. Те са естествен обитател на вагиналната микробиота (микрофлора). Когато броят им нарасне прекомерно, за сметка на „добрите“ бактерии – лактобацили, естествения баланс във влагалищната екосистема се нарушава и жената развива бактериална вагиноза. Инфекцията се характеризира със сивкав, белезникав влагалищен секрет със силен мирис на развалена риба, който има тенденция да става по-натрапчив след проникващ вагинален секс. Съпътстващи оплаквания са сърбеж, зачервяване, вагинална сухота и болка при полов контакт.

Вагинална кандидоза

Вагиналната кандидоза, известна още като гъбична интимна инфекция, се причинява от свръхрастеж на дрожди, най-често от вида Candida albicans. Когато числеността им надвишава тази на добрите батерии – лактобацили, се проявяват характерни смущения. Те включват отделяне на гъст бял секрет, наподобяващ извара или котидж сирене, който обикновено няма силен неприятен мирис, вагинален и вулвален сърбеж, болезненост и парене. При гъбични инфекции също така може да забележите подуване на срамните устни или гънките на кожата от външната страна на вагината.

Трихомоназа

Причинител на трихомоназа е паразитът Trichomonas vaginalis. Инфекцията се предава по полов път при незащитен вагинален, орален или анален секс. Трихомоназата протича както с вагинален сърбеж, така и с миризма, подобна на развалена риба. Отличителен белег на трихомоназата е зеленикаво-жълтото пенесто течение. Инфекцията причинява още подуване, дразнене и възпаление на влагалището. Други симптоми включват болка по време на вагинален секс, болка в долната част на корема и парене при уриниране.

Атрофичен вагинит

Атрофичният вагинит обикновено се развива след менопаузата, но може да се случи и когато кърмите, или по всяко друго време при спад в нивата на естроген. Намалените хормонални нива могат да причинят вагинално изтъняване и сухота. Това не е точно инфекция, но може да увеличи рисковете за развитие на вагинални инфекции и инфекции на пикочните пътища. При атрофичен вагинит може да забележите признаци, които наподобяват симптоми на други интимни болести, като вагинален сърбеж, парене, сухота и промени във влагалищния секрет.

Предпоставки за развитие на вагинална инфекция при жените

Вече знаем кои са причинителите на най-честите вагинални инфекции, а ето и какво създава предпоставки за развитието на патогенни микроорганизми във влагалището.

Практикуване на незащитен секс
Повишава значително риска от заразяване с интимни инфекции, предавани по полов път, като трихомоназа. Макар и по-рядко жените могат да се заразят с вагинална кандидоза след незащитен полов контакт. Бактериалната вагиноза не се предава по полов път, но състоянието се среща по-често при жени, които имат множество сексуални партньори или нов сексуален партньор.

Използване на вагинален душ
Много дами вярват, че този метод помага за поддържането на по-добра интимна хигиена. Но истината е, че вагиналните промивки намаляват числеността на лактобацилите във влагалището и нарушават естествения баланс във вагиналната микробиота. Това прави жената по-податлива на инфекции.

Използване на силно ароматизирани хигиенни продукти
Възможно е да съдържат агресивни съставки, които нарушават рН на влагалището и намаляват естествената защита срещу инфекции.

Носене на прилепнали дрехи и бельо от синтетична материя
Спарващите тесни дрехи и бельо създават топла и влажна среда във влагалището. Именно това са перфектните условия за размножаване на патогенни микроорганизми като гъбички и бактерии.

Какво да очакваме от прегледа при гинеколог?

Симптомите на вагинална инфекция са сигурен знак, че е време да си запишете час за преглед при гинеколог. За да се ориентира за интимното ви здравословно състояние, специалистът най-вероятно ще зададе въпроси относно анамнеза за предходни вагинални инфекции и наличието на други заболявания.

За поставяне на диагноза обикновено се извършва тазов преглед и се вземат проби от влагалищния секрет (за микробиологичен лабораторен анализ) и от шийката на матката (за полово-предавани болести). В някои случаи е възможно да се назначат и изследвания на урината за изключване на уроинфекции, които протичат със сходни симптоми.

В редки случаи дори след медицински преглед не може да се определи точната причина за възпаление на влагалището. Това състояние е известно като неспецифичен вулвовагинит. Може да се появи при жени от всяка възрастова група, но е по-често при девойки около навлизането в пубертета.

Съвети за превенция на вагинална инфекция при жените

Не всички вагинални инфекции могат да бъдат предотвратени, но тези съвети помагат за намаляване на рисковете от развитие на такива:

 • използвайте предпазни средства по време на секс
 • избягвайте ароматизирани продукти за интимна хигиена, включително превръзки и тампони по време на месечния цикъл
 • избягвайте дамските душове
 • носете свободни дрехи и бельо от естествени дишащи материи, като памук
 • сменяйте банските костюми и влажните екипи за тренировка възможно най-скоро, за да предотвратите излишната влага
 • избягвайте ароматизирани перилни препарати и омекотители

Овладяване на вагинални инфекции

Някои вагинални инфекции се „изчистват“ сами с течение на времето или с помощта на домашни средства. Но понякога при вагинит се изисква използване на антибиотично или антимикотично лечение, предписано от специалист.

Това важи за случаите, когато:

 • се появят нови или тревожни симптоми
 • симптомите не отшумяват от само себе си
 • инфекцията се връща, въпреки проведено лечение за овладяването й (рецидивиращи инфекции)

Нелекуваните вагинални инфекции могат да причинят сериозен дискомфорт, така че е важно интимните неразположения да се овладеят своевременно. В допълнение към назначеното лечение от специалист е препоръчително дамите да се придържат към терапия за колонизиране на лактобацили. Този подход цели да увеличи числеността на добрите бактерии във влагалището и да възстанови равновесието във вагиналната микробиота.

Възвръщането на баланса в интимната зона на дамите намалява значително риска от развитие на вагинални инфекции, а при вече налична такава подпомага бързото овладяване на възпалението и спомага за отшумяване на симптомите. Домашната терапия за колонизиране на лактобацили включва консумацията на пробиотични продукти, като кисело мляко и други естествено ферментирали храни и напитки, съдържащи лактобацили.

В допълнение може да се приемат природни продукти, съдържащи бета-глюкан, който буквално „подхранва“ добрите бактерии.