вагинални инфекции

Вагиналните инфекции са сред най-често срещаните инфекциозни състояния при жените. Инфектирането на влагалищната лигавица се предизвиква най-често от бактерии и гъбички. Тези микроорганизми обаче много трудно биха могли да предизвикат вагинални инфекции при здрава жена, защото влагалището разполага със своя много ефективна защита срещу болестотворни агенти. Във влагалищното съдържимо на здравите жени живеят полезни бактерии (лактобацили), формиращи т.нар. полезна вагинална микрофлора. Те синтезират млечна киселина (лактат) и спомагат за поддържане на киселинно pH (около 4,5), при което гъбичките и вредните бактерии не могат да се развиват.

Връзка между млечната киселина и развитието на вагинални инфекции

Най-общо може да се каже, че връзката между тях е обратнопропорционална. Вагинални инфекции се появяват най-често при спад в секрецията на млечна киселина. Това се случва тогава, когато поради някаква причина лактобацилите намалят числеността си и продуцираната млечна киселина не е в достатъчно количество. В тези случаи започва растеж на болестотворни гъбички от род Candida и бактериите от род Gardnerella – основни причинители на бактериални и гъбични инфекции.
Причини за намаляване числеността на полезните бактерии и спад в производството на млечна киселина

Полезните лактобацили от вагиналната микрофлора загиват основно поради две причини:

– при честа употреба на продукти за интимна хигиена със силно бактерицидно действие – например вагинални душове. Затова подобни продукти трябва да се ползват разумно и само след лекарска препоръка.

– при прием на антибиотици. Антибиотичната терапия, независимо срещу каква инфекция е насочена трябва да се провежда успоредно със засилени грижи за поддържане целостта на полезната вагинална микрофлора.

Млечна киселина – доказано средство за поддържане числеността на полезните бактерии, преодоляване и профилактиране на вагиналните инфекции

За да не се допусне развитие на вагинални инфекции и за успешно преодоляване на вече развили се такива от най-съществено значение е подхранването на полезните бактерии и повишаване количеството на млечната киселина във вагиналното съдържимо.

Изключително удобен начин за постигане на това е прилагането на Лактобор Интим гел. Удобните за ползване тубички на Лактобор Интим директно доставят млечна киселина и гликоген – много лесен за усвояване хранителен продукт за лактобацилите във вагиналната микрофлора. Така по напълно естествен и безопасен начин се оптимизират защитните сили на влагалищната екосистема, подпомага се преодоляването на вагинални инфекции и се осъществява качествена профилактика срещу следваща тяхна поява.

borola