дамски превръзки или тампони

Чудите се на какво да заложите в онези дни от месецадамски превръзки или тампони. А нашият отговор е – на нито едно от двете! Вижте защо смятаме така…

Дамски превръзки или тампони – ето отговорът

Макар и все още широко използвани дамските превръзки и тампони не са разумен избор. Изследване от 2013 г. на американската организация Women’s Voices for the Earth (WVE) доказа това твърдение. „В болшинството от случаите абсорбиращият материал в дамските превръзки е избелен с хлор. Това повишава опасността от излагане на диоксин и фуран, които са възможни канцерогени за хората. Дамските превръзки с памук, пък крият риск от излагане на остатъци от пестициди. Добавянето на аромати към този вид женски хигиенни продукти е още една клопка за здравето на жените. Това на пръв поглед невинно действие може да доведе до алергии и ендокринни проблеми. Алергични реакции и поява на гъбички са възможни и заради съдържащата се в дамските превръзки пластмаса“, изтъкват експертите.

Положението с дамските тампони НЕ е по-различно

Повечето тампони са изработени от памук, район (изкуствена коприна) или целулозни материали. За съжаление, всички те могат да бъдат замърсени с токсични диоксини, които се свързват с репродуктивни, хормонални и злокачествени проблеми. Има и още нещо – освен менструалната кръв тампоните абсорбират естественото вагинално течение вътре в тялото. По този начин създават предпоставка за сухота на влагалищните стени, дисбаланс на влагалищната флора и вагинални инфекции (вагинити). И накрая, но не на последно място:

  • употребата на тампон крие риск от синдром на токсичния шок (отравяне на кръвта, причинено от токсини на Staphylococcus и Streptococcus бактерии)

Имайки предвид казаното дотук, специалистите препоръчват използването на превръзки за многократна употреба от органичен памук и дамска менструална чашка.

Вече няма да се питате дали да заложите на дамски превръзки или тампони. Ще отпадне и въпросът как да преборите вагиналните инфекции, защото насреща са…

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули – двойна комбинация за отлично интимно здраве. Тези два продукта се грижат за баланса във влагалищната и чревна флора, като доставят оптимално количество:

  • млечна киселина (лактат)
  • гликоген
  • лиофилизирани бактериални тела от пробиотик Lactobacillus bulgaricus
  • бета-глюкан

Съставките се допълват взаимно и действат като едно цяло. Съдействат за увеличаване на „добрите“ бактерии (лактобацили) и за намаляване на „лошите“. Бързо възвръщат интимния комфорт и осигуряват добро интимно здраве.
Продуктите са напълно безопасни. Спокойно могат да бъдат използвани както от девствени момичета, така и от зрели жени. Употребата им е лесна и безпроблемна. Могат да бъдат закупени от аптеките в цялата страна или да се поръчат от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola