бяло течение преди цикъл

Вагиналното бяло течение е често срещано преди цикъл, както и по време на целия менструален период. То може да променя консистенцията си, цвета и количеството точно преди менструацията. Всяка жена има наблюдения по отношение на секрецията от влагалището, като в повечето случаи е напълно нормална, особено когато е с млечно бял цвят, без миризма и без сърбеж в интимните части. Тази статия има за цел да даде по-голяма яснота относно така нареченото бяло течение преди цикъл, дали има и кога има повод за притеснение.

Бяло течение преди цикъл – как се променя и какви са причините за поява?

Влагалищният секрет, може да се променя през различните фази на месечния цикъл и е нормално явление при всяка жена. Бялото течение преди цикъл се нарича левкорея и представлява секрет, в който се съдържат вода, млечна киселина, лактобацили и епителни клетки, които се отделят от влагалището. Това е механизъм за неговото предпазване от различни видове инфекции. При повечето дами се произвежда малко под една чаена лъжичка или 4 милилитра бяло или бистро течение всеки ден. В зависимост от фазите на месечния цикъл консистенцията и количеството могат да се променят. Така например по време на лутеалната фаза, заради повишените нива най-вече на прогестерона, течението може да бъде разтегливо, слузесто, наподобяващи яйчен белтък. В други моменти, когато естрогена в по-големи количества, влагалищната секреция е по-скоро бистра и водниста. Непосредствено преди настъпване на менструацията, тя става по-лепкава, а когато придобие кафеникав оттенък, вашия цикъл настъпва. Във всички тези моменти, промените които настъпват са абсолютно в реда на нещата.

Нетипично бяло течение преди цикъл – има ли проблем?

Ако забележите влагалищен секрет, който е гъст, бял, подобен на извара, придружен от зачервяване, парене и болезненост в интимните части, това не е нормално бяло течение преди цикъл. Често това е една от индикациите за гъбична инфекция, обикновено при свръхрастеж на гъбички Кандида. Ако пък се появи вагинална секреция със сивкав цвят, съпроводена от неприятна миризма, сърбеж и дискомфорт, то най-вероятно става въпрос за бактериална вагиноза. Това е вагинална инфекция, която е свързана с нарушен баланс на бактериите във влагалището. Винаги е добре да се свържете с лекар специалист, който да ви изготви стратегия и лечение за нетипичното бяло течение преди цикъл.

Добри практики за поддържане на нормално бяло течение преди цикъл

За поддържане на добро здраве в интимната област е необходимо изграждането на рутина и добри практики в начина на живот. Такива са:

  • Спазване на добра интимна хигиена – поддържане на интимните части чисти и добре подсушени
  • Правилна техника на избърсване – това трябва да става отпред назад, за да се предотврати разпространението на бактерии от ануса към влагалището
  • Носене на памучно бельо – синтетичните материали увеличават риска от инфекции
  • Използване на подходящи продукти за интимна хигиена, без парфюми, алкохол или вагинален дезодорант
  • Поддържане на добър pH баланс
  • Прием на пробиотик за насърчаване здравето на вагиналната микрофлора

Естествени средства за профилактика и лечение на бяло течение преди цикъл

Добрият баланс на вагиналната микрофлора и поддържането на здрава чревна флора предпазват от развитието на болестотворни микроорганизми. Затова най-доброто решение е набавяне на оптимално количество полезни пробиотични бактерии с Лактобор / Lactobor® в комбинация с прилагане на Лактобор Интим / Lactobor® Intim – вагинален гел. Двата продукта доставят на женския организъм оптимални количества млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. При ежедневна употреба те регулират и поддържат баланса на вагиналната и чревна микрофлора, повишават локалната защита, овладяват течението и успокояват сърбежа и дискомфорта в интимната област.

Потърсете в аптеките или закупете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola