вагинален pH баланс

Възстановяването на нарушения вагинален pH баланс е от съществено значение за предотвратяване на голям брой здравословни проблеми от интимен характер. Влагалището на жената има динамична микробна екосистема и дисбалансът й може да промени pH до такава степен, че да предизвика сериозен дискомфорт, изискващ медицинска помощ. Какви могат да бъдат причините за това и как да се възвърне вагиналния pH баланс може да разберете по надолу в статията.

Кои са нормалните нива за постигане на вагинален pH баланс?

Нормалното вагинално pH е между 3,8 и 5 и това е оптималния диапазон за предпазване от гъбични и бактериални инфекции. Това, което се счита за нормално pH е различно според възрастта. При жена в репродуктивна възраст за вагинален pH баланс се считат стойности между 4-4,5. За тези, които тепърва ще имат менструация и жени в постменопауза e нормално да имат вагинално pH повече от 4,5.

Основни причини за нарушаване на вагиналния pH баланс

Няколко състояния и инфекции могат да повлияят на баланса на вагиналното pH, като например:

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е медицинско състояние, при което се получава свръхрастеж на патогенни бактерии. Те са естествен обитател на вагиналната микрофлора, но когато нараснат прекомерно за сметка на „добрите“ бактерии се нарушава естествения вагинален pH баланс. Чести симптоми са: сърбеж, болка, парене при уриниране, бяло или сиво течение.

Честа употреба на дамски душ

Въпреки, че според повечето жени така нареченото „обливане“ ги предпазва от влагалищни инфекции, всъщност не е точно така. Прекомерната употреба на дамски душ измива и добрите бактерии – лактобацили, променя pH на влагалището и нарушава неговия баланс. Тези промени правят средата по-благоприятна за растеж на бактерии, които причиняват вагинални инфекции.

Извършване на полов акт без предпазни средства

Нарушаване на вагиналния pH баланс може да се получи и от полов акт, при който не са използвани предпазни средства и не е извършена правилна интимна хигиена след това. Семенната течност има киселинна стойност приблизително 8. Тя може да промени pH във влагалището и да предизвика растеж на бактерии, които да действат като физиологичен буфер. Това означава, че половият акт без презерватив може да повиши нивото на pH за повече от 15 часа след акта.

Поддържане на вагинален pH баланс и грижа за интимното женско здраве във всяка възраст

За възстановяване и поддържане на влагалищното pH, жените могат спокойно да се доверят на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Гелът съдържа млечна киселина, която неутрализира неприятната миризма и възстановява нормалното pH на влагалището. Другата му активна съставка гликоген играе ролята на хранителна среда за млечнокиселите бактерии. Благодарение на формата си за приложение – туби за еднократна употреба, продуктът е изключително удобен и хигиеничен за прилагане.

За по-добър ефект на гела се препоръчва и употребата на продукта в капсулна форма. В него се съдържат голям брой млечнокисели бактерии (лактобацили) и мощния имуномодулатор бета глюкан – с доказан механизъм на действие. Неговият прием допринася за нормализиране на вагиналната и чревна флора и за укрепване на защитните функции на организма.

borola