Цветове на течението

Различните цветове на течението от влагалището говорят много за женското здраве. В повечето случаи влагалищния секрет е безобиден, така че не бързайте да се паникьосвате. Но за всяка дама е важно да знае кога интимното й здраве е в риск, за да може да потърси своевременно лекарска помощ. Ето защо в следващите редове споделяме повече за цвета на вагиналното течение и какво може да означава той.

Бяло течение

Здравословното вагинално течение варира от прозрачно до млечнобяло, с толкова нюанси между тях, колкото можете да намерите в магазина за бои. И е обичайно текстурата и цветът да се променят по време на менструалния ви цикъл. Ако секретът ви е в този цветови диапазон, най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание, са текстурата и миризмата, които могат да подсказват за проблем. Вагиналното течение е бистро с консистенция, наподобяваща яйчен жълтък, когато жената е в овулация. Това е най-фертилния период от менструалния цикъл.

Гъстото бяло течение, наподобяващо извара, обикновено е издайнически признак на гъбична инфекция. Вагиналната кандидоза се появява, когато има дисбаланс между добрите бактерии, лактобацили, и патогенните дрожди във влагалището. Това течение често идва с други симптоми, като вагинален сърбеж, парене и зачервяване, но секретът обикновено няма силен натрапчив мирис.

Макар и по-рядко, мътното бяло течение може да е индикация за гонорея. Това е една от най-разпространените полово-предавани инфекции. Имайте предвид, че често протича безсимптомно.

Жълтеникави или зеленикави цветове на течението от влагалището

Жълтото и/или зелено влагалищно течение обикновено алармира, че нещо „там долу“ не е наред. Една от възможните причини за секрет с такова оцветяване е трихомоназата. Близо 70% от заразените с тази полово предавана инфекция не забелязват симптоми. Но понякога трихомоназата може да причини вагинално течение, което е зелено, жълто или сиво. То може да бъде много рядко по текстура или да е пенливо и с мехурчета.

Сивкаво вагинално течение

Основният „виновник“ за сиво вагинално течение е бактериалната вагиноза. Инфекцията се развива при свръхрастеж на патогенни микроорганизми във влагалището. Дисбалансът във вагиналната микробиота (микрофлора) причинява увеличаване на интимното течение – обикновено отделяне, което е рядко, сивкаво с характерен мирис на развалена риба. Секрецията и миризмата са най-забележими след полов контакт. Също така може да ги забележите преди и след цикъл.

В по-редки случаи сивкавото вагинално течение е индикация за инфекция, предавана по полов път като хламидия, гонорея и трихомоназа.

Различни цветове на течението от влагалището – едно решение!

Ако забележите промяна в цвета и консистенцията на вагиналното течение е препоръчително да се консултирате със специалист по женско здраве. Гинеколозите у нас препоръчват комбинация от два продукта за възстановяване на баланса в интимната зона на жената – Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули.

Вагиналният гел съдържа млечна киселина (лактат) и гликоген, който подхранва лактобацилите – „добрите“ бактерии във вагиналната екосистема. Благодарение на своята иновативна формула продуктът спомага за регулиране на нормалното влагалищно pH и намалява числеността на най-честите причинители на инфекции.

Капсулите се отличават с високо съдържание на лактобацили и бета глюкан – единственият естествен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Те работят в посока повишаване броя на полезните бактерии във влагалището и увеличават локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавица.

И двата продукта са напълно безопасни. Подходящи са за девствени момичета, бременни, кърмещи и менопаузални жени. Ще ги откриете в аптеките у нас и онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola