вагинален сърбеж

Неприятният вагинален сърбеж и дискомфорта, който причинява е често срещано явление при дамите в определен етап от живота им. Понякога справянето с проблема може да отнеме време и той да се появява отново и отново. Сърбежът в интимната зона обикновено е безобидно състояние. В някои случаи обаче може да се окаже и симптом на друго заболяване, което изисква лечение предписано от специалист. Все пак паралелно с изписаната терапия може да следвате и някои препоръки за облекчаване на вагинален сърбеж у дома.

Вана със сода за хляб – достъпно лечение на вагинален сърбеж

Има противоречиви мнения относно употребата на сода за хляб и обикновено се използва за облекчаване на сърбеж при екзема. Известно е обаче, че тя притежава антибактериални и противогъбични свойства. Всъщност едно проучване от 2014 година доказва, че тя може успешно да се справи с някои от симптомите на Кандида. Една от причините за появата на сърбеж „там долу“ е именно тази гъбичка. Содата може да промени pH на влагалището и да направи средата неблагоприятна за развитие на болестотворни микроорганизми. За да направите вана, подходяща за лечение на вагинален сърбеж и парене разтворете 4-5 супени лъжици сода във водата и се натопете за около 10 мин до 3 пъти на ден. Ако нямате вана може да използвате голям съд, в който да накиснете долната част на тялото.

Използване на хигиенни продукти без аромат за облекчаване на вагинален сърбеж

Добре е да избягвате използването на парфюмирани менструални продукти, както и такива за женска хигиена. Интимен сапун, дезодорант или кремове, тоалетна хартия и мокри кърпи с добавени аромати могат да раздразнят чувствителната интимна зона. Вагината се почиства сама естествено като отделя вагинално течение, затова и употребата на сапун не е задължителна. Най-добрият начин за поддържане на чистотата „там долу“ е да изплакнете с топла вода и да подсушите внимателно.

Същите условия важат и за хигиенните продукти, които използвате по време на цикъл. Необходимо е да изберете памучни превръзки и тампони. Може също да помислите за алтернативи като менструално бельо или менструална чашка.

Лечение на вагинален сърбеж с пробиотични храни

Консумирането на пробиотични храни подобрява освен чревното и вагиналното здраве. Пробиотиците съдържат добри бактерии (лактобацили), които възстановяват баланса във вагиналната микрофлора, като така се подсилват защитните механизми на вагината. Така тя естествено се защитава от различни микроорганизми, причиняващи интимни инфекции. Богати на лактобацили източници са ферментирали храни и напитки като кисело мляко, кисели краставички и зеле, извара, комбуча и кефир. За максимално облекчаване на неприятния вагинален сърбеж може да напоите тампон с кисело мляко и да го поставите във влагалището. Препоръчително е да престои няколко часа преди да го отмиете.

При вагинален сърбеж специалистите препоръчват природна комбинация с максимален ефект

За облекчаване на сърбеж и дискомфорт в интимната зона, дамите могат да се доверят на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Природната комбинация от двата продукта доставя на женския организъм оптимални количества млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Последната активна съставка е абсолютния първенец в подкрепа на защитните сили на организма и е единствения имуномодулатор с доказан механизъм на действие. При ежедневна употреба на двата продукта неприятната миризма, влагалищното раздразнение и сърбежът се успокояват. Натуралните продукти нормализират вагиналната и чревна микрофлора и възстановяват естественото овлажняване на влагалището. Продуктите са с висок профил на безопасност и няма данни за противопоказания.

borola