вагинални гъбички след антибиотик

Появата на вагинални гъбички след антибиотик е чест проблем при жените, а симптомите, свързани със състоянието могат да бъдат много неприятни. Антибиотиците, особено в сезона на настинките и грипа са мощен инструмент за борба с бактериални инфекции, които обаче могат да доведат до странични ефекти. Честото им използване може да дестабилизира баланса на влагалищната микрофлора. За да разберете повече за състоянието и какво може да се предприеме в тази насока, прочете по-надолу статията.

Защо след прием на антибиотик се развиват вагинални гъбички?

Най-просто казано, попадайки в организма антибиотиците убиват както „лошите“, така и „добрите“ бактерии. А това, както споменахме още в началото нарушава баланса във вагиналната и чревна микрофлора. Без достатъчно полезни бактерии, се увеличава и възможността за свръх растеж на гъбичката Кандида албиканс (Candida Albicans). Това от своя страна води до развитие на една от най-често срещаните гъбични инфекции – вагинална кандидоза и нейните симптоми. Интересното е, че някои жени са по-податливи на такъв тип инфекции, за разлика от други. Според едно направено проучване 8% от жените в световен мащаб страдат от повтаряща се вагинална кандидоза, а близо 70% са се сблъсквали поне веднъж в живота си с нея. Вагиналните гъбички след прием на антибиотик могат да се развият във всяка възраст, но са по-често срещани през репродуктивните години.

Признаци подсказващи развитие на вагинални гъбички след антибиотик

Най-често срещаните симптоми, които подсказват наличието на проблем, включват:

  • Сърбеж и парене във влагалището
  • Сърбеж, парене и подуване на вулвата (външни полови органи)
  • Бяло, понякога на бучки течение без мирис
  • Увеличаване консистенцията на бялото течение
  • Болка по време на полов акт
  • Болка и дискомфорт при уриниране

В повечето случаи симптомите са сравнително леки, но тежките инфекции, на които не се обръща внимание могат да доведат до зачервяване, подуване и пукнати по стените на влагалището.

Мерки за предотвратяване появата на вагинални гъбички след антибиотик

На първо място, трябва да сте наясно, че прекомерното използване на антибиотици за неподходящи състояния, предизвикани най-често от вируси, няма да погнат в лечението. Затова е необходимо винаги да се консултирате със специалист преди тяхната употреба. Все пак има няколко начина за предотвратяване на гъбични инфекции, които включват:

  • Носене на подходящо бельо, най-добре памучно
  • Избягване прекомерната употреба на дамски душове
  • Без агресивни измиващи продукти, съдържащи аромати
  • Поддържане на добра интимна хигиена
  • Прием на пробиотик по време на курса на лечение с антибиотик и след това

Натурални продукти за превенция и справяне с неприятните вагинални гъбички след прием на антибиотик

За да се сведе до минимум развитието на гъбична инфекция след прием на антибиотик, се препоръчва употребата на пробиотик с доказано добър ефект върху чревната и вагиналната микрофлора. Специалистите у нас препоръчват за набавяне на оптимално количество полезни пробиотични бактерии Лактобор / Lactobor®, в комбинация с Лактобор Интим / Lactobor® Intim – вагинален гел. Рационалната комбинация от активни съставки, които се съдържат в продуктите – млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан:

  • Регулират и поддържат баланса на вагиналната и чревна микрофлора по време на антибиотично лечение
  • Повишават локалната имунна защита
  • Облекчават неприятния сърбеж и овладяват течението

Подходящи са за жени от всички възрасти, заради високия си профил на безопасност.

Потърсете ги в аптеките или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola