Излекувана бактериална вагиноза

Коварното при женските инфекции, като бактериална вагиноза е, че дори веднъж да бъде излекувана, тя често повтаря. За рецидивираща бактериална вагиноза говорим, когато интимното смущение притеснява дамите повече от три пъти в годината.

Повече за бактериалната вагиноза

Бактериалната вагиноза е резултат от промяна в нормалния вагинален микробиом. За разлика от вагиналната кандидоза, където причинител на инфекцията са гъбички, при бактериалната вагиноза се наблюдава намалено количество на добрите бактерии, лактобацили, за сметка на разрастващите се колонии от патогенни бактерии. За съжаление, не е необичайно бактериалната вагиноза да се появи отново, след като смятате, че е била успешно лекувана. Честотата на рецидив може да бъде от 15% до 30% от всички случаи. Симптомите на бактериална вагиноза включват сърбеж, зачервяване, секрет с белезникав цвят и най-ключовата характеристика – неприятен мирис на развалена риба. Въпреки че към момента не е напълно ясно какви са причините бактериалната вагиноза да се завръща отново и отново, споделяме няколко препоръки, които намаляват риска от рецидив.

Как да предотвратим рецидивираща бактериална вагиноза?

Една от основните препоръки е да се спазва стриктно назначеното лечение за бактериална вагиноза, което обикновено включва антибиотична терапия. Ранното спиране на антибиотиците може да им попречи да излекуват напълно инфекцията, което прави по-вероятно тя да се завърне отново с пълна сила.

Експертите също така съветват да се избягват вагиналните душове. Те не са необходими, тъй като вагината има уникалната способност да се самопочиства. Прилагането на различни ароматизирани продукти също не е гаранция за добра интимна хигиена. Те често съдържат агресивни съставки, които нарушат естественото pH на влагалището и създават предпоставки за растежа на вредни бактерии. Напълно достатъчно е ежедневното измиване на интимната зона с хладка вода.

Въпреки че бактериалната вагиноза не е инфекция, предавана по полов път, за предотвратяване на рецидив е задължително използването на предпазни средства при полов контакт, особено при честа смяна на интимните партньори.

Не на последно място е удачно дамите да са внимателни при избора на бельо. Препоръчително е да се заложи на естествени дишащи материи като памук, защото синтетичните спарват и създават благоприятна влажна среда за развитието на патогенни микроорганизми.

Излекувана бактериална вагиноза веднъж завинаги с помощта на тази комбинация!

Водещи гинеколози у нас препоръчват при повтаряща се бактериална вагиноза едновременно да се прилагат:
Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Вагиналният гел съдържа високи количества млечна киселина и гликоген. Двете съставките допълват и взаимно усилват действието си. Млечната киселина бързо нормализира pH на влагалището, а гликогенът подпомага растежа на нови добри бактерии, лактобацили – пазителите на женското интимно здраве. В резултат влагалищното раздразнение се успокоява, а сърбежът и неприятната миризма изчезват.

Капсулите на свой ред доставят на организма висок брой млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Съставките са комбинирани така че да поддържат и нормализират вагиналната и чревната микрофлора, и да подсилват естествения имунитет в интимната зона.

И двата продукта са безопасни и с клинично доказана ефективност. Особено подходящи са за употреба от дами, склонни към рецидивиращи интимни инфекции. Могат да се използват по време на бременност, кърмене, менопауза и след менструация. Налични са в аптечната мрежа в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola