интимна хигиена само с вода

Интимната хигиена при жените е важeн фактор за здрава женска полова система. Хигиената трябва да бъде насочена към поддържане на естествените защитни механизми на влагалището във всеки етап от живота на жената – при хормонални колебания, менструация, менопауза, бременност и др. Тези периоди са свързани с промени в pH на влагалището към алкално. В резултат на това намаляват полезните микроорганизми, болестотворните микроби се увеличават и се развиват различни вагинални инфекции. Затова е важно да се осъществава подходяща интимна грижа, която да пази това крехко равновесие във вагиналната екосистема.

За ежедневна хигиена е добре да се използват измивни средства с pH, близко до това на влагалището в диапазона 3,8 до 4,5. Вагиналните промивки не са препоръчителни за ежедневна хигиена, а само при провеждане на лечение под лекарски контрол. Злоупотребата с промивки отмива полезния слой на влагалището и може да има негативен ефект. Важно е да се отбележи, че от особено значение за здравето на гениталиите е ползването на памучно бельо и избягване на изкуствени материи, които запарват и създават условия за превес на болестотворните микроби. Към интимната хигиена освен ежедневната, би било добре да се обърне внимание на хигиената по време на месечния цикъл. Тогава влагалището се алкализира и става податливо за възпалителни процеси. Препоръчва се често измиване с хладка вода. Препоръчва се използването на дамски превръзки от естествени материали, както и тяхната честа смяна.

Освен по време на менструация, влагалищната среда се алкализира и след полови контакти. В тези случаи отново се препоръчва измиване с хладка вода и приложение на гелове, съдържащи гликоген и млечна киселина (Лактобор Интим). Към интимната хигиена може да се коментират и билковите отвари. Специалистите препоръчват отвари от лайка като лаваж (обливане) или седящи бани.

Следване на съветите за подходяща интимна хигиена е първата стъпка към здрави гениталии. Освен това съвременните фармацевтични технологии увеличават възможностите на жените и за ефективна профилактика на вагиналните инфекции и поддържане на вагиналното екоравновесие. Към средствата за профилактика можем да причислим Лактобор Интим вагинален гел, който имитира естествения вагинален защитен механизъм и възстановява  баланса във влагалището след менструация, полов акт, бременност и др.