цвят на менструацията

Цвят на менструацията е показател, по който може да се съди за здравословното състояние. Вижте за какво подсказват вариациите в оцветяването на менструалната кръв.

Наситеночервен

Менструално течение в този цвят показва, че тялото работи правилно. Тук обаче има едно „но“. Ако забележите, че оцветяването си остава същото след повече от седмица, непременно се консултирайте с гинеколог.

Черен или кафяв

Менструална кръв с подобен цвят изглежда плашещо, но в действителност НЕ е повод за притеснение. С течение на времето тя променя цвета си от наситеночервен до черно-кафяв. Това до голяма степен се дължи на взаимодействието ѝ с въздуха.

Светлочервен цвят на менструацията

Обикновено такъв е цветът на кръвта, примесена с нормалното вагинално течение, в началото на цикъла. В случай обаче че по време на целия цикъл кръвта продължава да е по-светла от обикновено, това може да е признак за ниско ниво на естроген или за навлизане в менопауза.

Бледорозов или белезникав

Подобен цвят се получава, когато менструалната кръв е рядка и е обилно примесена с вагиналното течение. Ако цветът се запази същият през целия менструален цикъл, това може да означава, че имате ниско ниво на желязо в кръвта. Запазете си час при хематолог. Ако той потвърди, че страдате от недостиг на желязо, опитайте да компенсирате дефицита с прием на повече желязосъдържащи храни или средства (Фоливит Феро/Folivit® Fero).

Сивкав цвят на менструацията

Менструална кръв, която изглежда почти сива, може да бъде признак за нещо много сериозно. Такова кървене обикновено се получава при спонтанен аборт. Ето защо, ако сте бременна, незабавно тряба да уведомите наблюдаващия ви гинеколог. Ако не сте бременна, този цвят може да е знак за полово предавана инфекция, което също налага посещение при лекар.

Оранжев

Този цвят е необичаен, но се счита за нормален. Обикновено се получава, когато менструалната кръв се смеси с цервикалния секрет. И все пак, ако подобно течение е придружено от необичайни симптоми като парене, сърбеж и неприятна миризма, посетете гинеколог, който да изясни дали не страдате от вагинална инфекция.

При сивкав или оранжев цвят на менструацията в резултат на полово предавана или вагинална инфекция, допълнете предписаното лечение с…

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Комбинацията от тези природни продукти доставя на организма оптимално количество млечна киселина (лактат), гликоген, висок брой млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Съставките взаимно се допълват и усилват своето действие. В резултат нормализират вагиналната и чревната микрофлора и благоприятстват имунната защита на организма.

Продуктите са напълно безопасни и могат да се използват по време на бременност, кърмене, менопауза и след менструация. Имат клинично доказана ефективност и са лесни за употреба. Налични са в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg.

borola