вагинално течение

В масовите представи вагиналното течение се възприема за индикатор на гинекологичен проблем. Демонизирането му обаче не е съвсем оправдано, тъй като невинаги анормалната влагалищна секреция е признак на инфекция. Кога дамите имат основание за притеснение и кога опасенията им са безпочвени ще разберете в настоящата статия.

Причини за специфичните промени във вагиналното течение

Овулация

Напълно нормално е вагиналното течение да е по-обилно в дните около овулация. По правило цветът и текстурата му силно наподобяват тези на яйчен белтък и са сигнал, че яйцеклетката е годна за оплождане.

Менструация

Обикновено менструалният цикъл при жените настъпва около 14 дни след овулация. Колебанията в нивата на естрогена, характерни за предменструалния период, водят до намаляване на вагиналното течение. Промяната в количеството му обаче не бива да е повод за притеснение от страна на представителките на нежния пол. След края на месечното кръвотечение гениталният флуор отново възвръща нормалната си интензивност.

Полово предавани паразитни инфекции

Ако влагалищното течение е придружено от неприятна миризма, упорит сърбеж, силна болка при уриниране и жълто-зеленикав цвят, твърде вероятно е жената да е развила полово предавана паразитна инфекция като трихомонас вагиналис. Наличието на заболяването се установява най-добре в дните след менструация, когато раздразненията в зоната на влагалището са забележими дори с просто око.

Бактериална вагиноза

Голяма част от промените във вагиналното течение са причинени от нарушаване на бактериалния баланс във влагалището. Намаляването на броя на млечно-киселите бактерии води до покачване нивата на pH, свръхрастеж на „вредни“ бактерии и поява на бактериална вагиноза. Освен с анормална секреция с характерен белезникав или сивкав цвят клиничната изява на тази вагинална инфекция е свързана с неприятен мирис на риба, сърбеж, зачервяване, сухота и болка при сексуален контакт.

Надеждно решение срещу вагинално течение

Умението на жените да разпознават индикациите, които дава вагиналното течение, е особено ценно за проследяване на интимното им здраве. В случай че необичайната секреция не е признак на протичане на естествени физиологични процеси като овулация и менструация, е наложително дамите да потърсят помощ от специалист. При наличие на инфекция той ще им назначи адекватно лечение и ще им предпише използването на средство за възстановяване на нормалната микрофлора на влагалището. За никого не е тайна, че пръв избор на гинеколозите у нас е вагиналният гел Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Благодарение на млечната киселина и гликогена в състава му той бързо намалява патогенните микроорганизми, които причиняват неприятна секреция и раздразнение, и възвръща деликатното равновесие във вагиналната екосистема.

borola