вагинална флора

С навлизането в менопауза хормоналният баланс на женското тяло трайно се изменя. Основният полов хормон естроген вече се секретира в по-ниско количество. Имайки предвид, че той е основен регулатор на вагиналното здраве и подпомага поддържането на естествената вагинална флора, именно дефицитът му се явява основна причина за честите проблеми с вагиналната екосистема през менопаузата.

Основни признаци на проблеми с вагиналната флора през менопаузата

Естрогенът поддържа нормалното овлажняване на влагалището и естествените му защитни механизми срещу попадащите в него потенциално болестотворни бактерии. Част от тези защитни механизми включват поддържането числеността на полезните бактерии във влагалището – т.нар. вагинални пробиотици, формиращи вагиналната флора. Най-голяма численост сред тях имат лактобацилите – млечнокиселите бактерии.

По-ниският естроген през менопаузата нарушава влагалищните защитни процеси. Нарушава се и равновесието на вагиналната флора. В дългосрочен аспект този процес се проявява с 3 основни оплаквания:

  • вагинална сухота
  • болка при полов акт (диспареуния)
  • зачестяване на вагиналните инфекции (гъбични или бактериални)

Ако на посочените симптоми на нарушена вагинална флора не се обърне навременно внимание, се стига да атрофия на влагалищната лигавица. Според статистиката между 47% и 62% от жените в менопауза имат този упорит проблем. Появата му може да бъде успешно профилактирана със съответните грижи за поддържане на вагиналната флора през климактериума.

Възстановяване и поддържане на вагиналната флора през менопаузата

Доказано ефективно решение за превенция на проблемите с вагиналната флора през менопаузата предлага Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Комплексното действие на продукта се подсигурява от пълноценния му състав – млечна киселина (лактат) и гликоген.

Двете съставки действат целенасочено към възстановяване и поддържане баланса на вагиналната флора. Млечната киселина унищожава болестотворните микроорганизми и осигурява оптималното вагинално pH, необходимо за развитието на лактобацилите. Гликогенът от своя страна служи за храна на вагиналните пробиотици и допълва действието на млечната киселина за заздравяване на вагиналната флора.

Лактобор Интим може да се прилага без никакъв риск от нежелани ефекти не само през менопаузата, но и като допълнение към интимната хигиена във всяка възраст, включително през бременността.

borola