полово предавани болести

В болшинството от случаите вагиналните инфекции (вагинити) при жените са предизвикани от гъбички или от бактерии. Тези състояния се означават съответно като вагинална гъбична инфекция и като бактериална вагиноза. Някои полово предавани болести обаче също може да отключат вагинална инфекция.

В тази статия ще обърнем внимание именно на най-често срещаните полово предавани болести, които нарушават баланса на влагалищната флора и провокират вагинити. Ще посочим и средство за естествено възстановяване баланса на вагиналната флора. Поддържането на този баланс е много важно при профилактика и допълващо лечение на всички типове вагинална инфекция.

Полово предавани болести, проявяващи се с вагинална инфекция

Трихомониаза – полово предавано заболяване, причинявано от едноклетъчни микроорганизми от род Трихомонас. Те буквално унищожават лактобацилите – естествените вагинални пробиотици, поддържащи нормалното за влагалището леко киселинно рН. Вследствие на това се развива инфекция с типични симптоми като вагинален сърбеж, парене и болка при уриниране, жълтеникаво до зелено течение и др. В някои случаи са налице дискомфорт и болки в малкия таз, болка при сексуален контакт (диспареуния) и др.

Хламидиа – най-често срещаната полово предавана болест при млади жени до 35-годишна възраст. Предизвиква се от едноклетъчни паразити, най-често от вида Хламидиа трахоматис. Те унищожават влагалищните лактобацили и нарушават баланса на локалната микрофлора. Колонизират и инфектират вагиналната лигавица и провокират симптоми като бяло течение и тазови болки. Сред най-характерните симптоми за хламидия обаче е лекото вагинално кървене, особено след сексуален контакт. Това е една от най-подценяваните полово предавани болести, чиито усложнения се простират от увреждане на половите органи до трудности със забременяването.

Вагинален херпес – най-често срещаната сред вирусните полово предавани болести. Вагинален херпес се появява при заразяване с т.нар. херпес симплекс вирус, който инфектира вагиналната лигавица и води до поява на малки язвички. Те често остават незабелязани и се откриват само при гинекологичен преглед, поради което много жени не знаят, че са заразени или преносители на вируса. Много характерни за вагиналния херпес са сърбежът и лекото кървене.

Полово продавани болести и вагинални инфекции – профилактика

Полово предаваните болести, посочени по-горе, са упорити и изискват продължително лечение. Най-сигурното средство за защита от тях остава качествената профилактика и практикуването на безопасен секс. Тези стъпки обаче са ефективни само при поддържане на баланса на вагиналната флора.

Висококачествен продукт за поддържане на влагалищната екосистема е Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Той осигурява гликоген за подхранване на вагиналните пробиотици и млечна киселина за поддържане на вагиналното рН. Прилагането на Лактобор Интим е безопасно допълнение към лечението на посочените полово предавани болести, което може да помогне за овладяване на придружаващите ги вагинални инфекции.

borola