бактериална вагиноза усложнения

Бактериална вагиноза е вагинална инфекция, която понякога води до поява на усложнения. Повече за интимната инфекция и това какви други здравословни проблеми може да предизвика, прочетете в публикацията.

Характеристика на бактериалната вагиноза

Бактериалната вагиноза е тип вагинално възпаление, причинено от свръхрастеж на бактерии, естествено присъстващи във вагиналната флора. Инфекцията възниква, когато анаеробните бактерии Гарднерела вагиналис (Gardnerella vaginalis) вземат превес над лактобацилите, и нарушат естествения бактериален баланс.

Бактериална вагиноза може да засегне жени от всяка възраст, като най-често се наблюдава при представителки на женския пол в детеродна възраст. Има ясно изразена симптоматика, която включва неприятна миризма, сърбеж, парене при уриниране и отделяне на вагинален секрет със сив, бял или зеленикав цвят.

Рисковите фактори за поява на инфекциозното заболяване са редица. Сред тях са използване на вагинални душове, практикуване на секс без презерватив, или намалено естествено производство на лактобацили.

Бактериалната вагиноза е една от интимните инфекции с най-висок риск от рецидиви. Ненавременното ѝ лечение може да стане причина за поява на различни здравословни усложнения.

Възможни усложнения при бактериална вагиноза

  • Тазово-възпалителна болест. Бактериалната вагиноза понякога може да доведе до развитие на тазово-възпалителна болест. Тя представлява инфекция на матката и фалопиевите тръби, която може да увеличи риска от безплодие.
  • Полово-предавани инфекции. Жените, които страдат от бактериална вагиноза, са по-уязвими към полово-предавани заболявания. Сред тях са Херпес симплекс, хламидия, гонорея и ХИВ.
  • Преждевременно раждане. Бактериалната вагиноза повишава риска от преждевременно раждане, както и раждане на бебе с твърде ниско тегло. Опасно усложнение на инфекцията в някои случаи може да предизвика спонтанен аборт.
  • Инфекция на влагалището след гинекологична операция. Вагинозата може да увеличи опасността засегната жена да развие следоперативна вагинална инфекция. Това може да се случи след раждане или гинекологична оперативна процедура.
  • Възпрепятстване успеха на ин витро оплождане. Наличието на бактериална вагиноза може да намали ефективността на лечението на проблеми с плодовитостта. Инфекцията може и да повлияе възможността на жената да зачене при ин витро оплождане.

Успешна стратегия за преборване на бактериална вагиноза

При диагноза бактериална вагиноза, насочете действия към своевременно овладяване на инфекцията, предпазване от рецидиви и възможни усложнения. Започнете комбинирано приложение на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Двата естествени продукта са с високо съдържание на полезни млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus, млечна киселина, гликоген и бета глюкан. Имат допълващи се ефекти, като действат в няколко основни направления:

  • намаляват вредните бактерии, причиняващи вагинални инфекции
  • елиминират неприятните симптоми, свързани с бактериална вагиноза
  • подпомагат растежа на „добрите” бактерии лактобацили
  • нормализират влагалищното pH
  • възстановяват бактериалното равновесие във вагиналната флора
  • допринасят за поддържане на локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавици

Двата продукта са с високо качество и стабилен профил на безопасност. Не представляват риск за здравето на майката и бебето при използване по време на бременност.

borola