обилно бяло течение

Нормално е всяка жена да се притесни, когато забележи не така обичайното обилно бяло течение. И тъй като дамите са чувствителни на тема интимно здраве, не винаги търсят навременна лекарска консултация. Тук обаче идва на помощ и днешната статия, която ще поясни кои са честите причини за такъв тип течение и кога има повод за притеснение!

Менструацията като причина за обилно бяло течение

Преди да настъпи менструацията в женския организъм се случват някои хормонални промени, които променят консистенцията и количеството на вагиналното течение. В зависимост от фазите на месечния цикъл секрецията може да придобие по-кремообразна консистенция с белезникав, по-жълтеникав или леко кафяв цвят. В този случай бялото течение е без мирис, а дамите не се оплакват от вагинален дискомфорт придружен със сърбеж, болка или парене. Така че, няма повод за притеснение. Всички тези промени са в реда на нещата и са нужни за предпазване на женската репродуктивна система.

Бременност и обилно бяло течение

Следваща причина за обилно бяло течение е бременността. Съвсем спокойно можем да „обвиним“ хормоните в този случай. През този период те бушуват и предизвикват отделянето на по-голямо количество бяло течение. Нормалната консистенция на вагиналната секреция, която не е повод за тревога е:

  • Течна и бистра
  • С млечно – бял цвят
  • Деликатен мирис, характерен за интимната зона

Когато обаче бялото течение не отговаря на тези критерии, забелязва се промяна в цвета, гъстотата и аромата му, то е добре да си запазите час за гинеколог. Вероятно става въпрос за тип инфекция, чието лечение не трябва да се пренебрегва, особено през периода на бременността, когато всичко оказва влияние както на майката, така и на плода.

Антибиотици – виновниците за обилно бяло течение

Антибиотиците са едни от медикаментите, които могат да навредят на чревната и вагиналната микрофлора и да предизвикат дисбаланс в микробиотата. Когато имунната система е отслабена, на фона на чести боледувания и продължителен прием на антибиотици, няма как да не очакваме реакция от страна на организма. Често, когато всички тези фактори са на лице, може да се стигне до развитие на вагинална кандидоза. Обикновено се дължи на свръхрастеж на колонии от гъбички, най-вече от вида Candida albicans. Симптомите на такъв тип интимна инфекция включват отделяне на гъст секрет с водниста консистенция, сърбеж и парене при уриниране. Тук е времето да обърнете внимание на вече не така незначителното обилно бяло течение.

Бактериална вагиноза – причина за обилно бяло течение

За съжаление обилното бяло течение понякога е признак на инфекция, като в повечето случаи това е бактериална вагиноза. При нея секрецията е обилна, като освен консистенцията се променя и цвета. Течението може да бъде със сив, зеленикав или бял цвят, а миризмата е силна, наподобяваща развалена риба. Симптомите включват още сърбеж, парене и раздразнена кожа в интимната област. Проблемът е предизвикан от свръхрастеж на бактерии във влагалището и нарушен баланс във вагиналната микрофлора. Не отлагайте, потърсете решение на проблема!

Ефикасна комбинация от природни продукти за решение на проблема обилно бяло течение

Добрият баланс на вагиналната микрофлора и поддържането на здрава чревна флора предпазват от развитието на болестотворни микроорганизми и инфекции. Успоредното съчетаване на натуралната комбинация от Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули ще допринесе за поддържане на добро интимно здраве. Двата продукта доставят на женския организъм оптимални количества млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. При ежедневна употреба те регулират и поддържат баланса на вагиналната и чревна микрофлора, повишават локалната имунна защита, овладяват течението и успокояват сърбежа и дискомфорта в интимната област.

Може да ги откриете в аптеките или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola