причини за бактериална вагиноза

В статията ще прочетете:

Не бива да подценяваме необходимостта от своевременно откриване и лечение на една от най-разпространените интимни инфекции при жените – бактериална вагиноза. Въпреки че бактериалната вагиноза не е инфекция, предавана по полов път, тя повишава риска от заразяване с други полово предавани болести. В следващите редове споделяме повече за причините, симптомите и лечението на тази инфекция.

Причини за възпаление в интимната зона

Бактериалната вагиноза е вид възпаление в интимната зона, причинено от свръхрастеж на патогенни бактерии. Те са естествен обитател на вагиналната микрофлора, но когато броят им нарасне прекомерно, за сметка на „добрите“ бактерии – лактобацили, естествения баланс във влагалищната екосистема се нарушава.

Рискови фактори за бактериална вагиноза

Рисковите фактори за бактериална вагиноза включват:

Множество сексуални партньори

Няма конкретна информация за връзката между сексуалната активност и бактериалната вагиноза, но състоянието се среща по-често при жени, които имат множество сексуални партньори или нов сексуален партньор.

Вагинални душове
Тази популярна хигиенна практика крие риск от нарушаване на естествения баланс във вагиналната микрофлора. Това може да доведе до свръхрастеж на анаеробни бактерии и да причини инфекция. Тъй като вагината има уникалната способност да се самопочиства, може да заложите на измиване на външните полови органи само с вода или със специален сапун за интимна хигиена, който не нарушава влагалищното рН.

Използване на ароматизирани продукти за интимна хигиена
Тези продукти е възможно да съдържат агресивни съставки, които нарушават рН на влагалищната микрофлора и намаляват естествената защита срещу инфекции.

Липса на лактобацили

Възможно е след дълъг период на лечение с антибиотици добрите бактерии – лактобацили, във влагалището да достигнат критично ниски нива, което е предпоставка за свръхрастеж на патогенни бактерии и развитие на инфекция.

Симптоми при бактериална вагиноза

Промяната в мириса, цвета и консистенцията на вагиналното течение може да са индикация за интимна инфекция.
Ето кои симптоми подсказват за бактериална вагиноза:

  • белезникаво или сивкаво вагинално течение
  • влагалищен секрет със силен мирис на развалена риба

В някои случаи инфекцията е съпътствана от зачервяване, сърбеж и болка при уриниране или полов контакт. При някои жени бактериалната интимна инфекция протича без ясно изразени симптоми. Препоръчително е, ако изпитвате някое от споменатите смущения или попадате в рискова група за развитие на бактериална вагиноза, да се консултирате с лекар.

Диагноза „бактериална вагиноза“

Посещението при гинеколог обикновено започва със споделяне на оплакванията и даване на информация относно медицинската предистория (предходни бактериални, гъбични или полово предавани инфекции). Следва преглед на таза, при който лекарят визуално изследва вагината за индикации, които подсказват за наличието на влагалищна инфекция. Вземането на вагинален секрет за изследване е най-сигурния начин да се потвърди или изключи свръхрастежа на анаеробни бактерии и развитието на бактериална вагиноза.

Възможно е също така да се направи тест за проверка на киселинността във влагалището, като за целта се използва тест лента за рН. Вагинално pH от 4,5 или по-високо е признак за бактериална вагиноза. При необходимост е възможно специалистът да назначи допълнителни изследвания, които да изключат наличието на инфекция, предавана по полов път или друго заболяване.

Лечение на бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза се лекува с антибиотици, вагинални гелове или кремове, най-често с лекарско предписание. Полезно е да уточним, че ако потърпевшата дама има интимен партньор, на него също може да бъде назначено лечение. Особено важно е бременните жени със симптоми да бъдат лекувани, за да се намали рискът от преждевременно раждане или ниско тегло на плода. Дори оплакванията да отшумят, е задължително курсът на лечение да продължи толкова, колкото е предписано от лекуващия специалист. Ранното спиране на назначената терапия повишава риска от рецидивираща инфекция.

Лечение на рецидивираща бактериална вагиноза

Не е изключено бактериалната вагиноза да се повтори в рамките на три до 12 месеца, въпреки стриктно придържане към лечението. Изследователите проучват работещи терапии за повтаряща се бактериална вагиноза. Ако симптомите се появят отново скоро след терапията, задължително се консултирайте с лекуващия гинеколог. Една от възможностите може да бъде резистентност към някое от предписаните антибиотични средства, което налага промяна в курса на лечение.

В допълнение към медикаментозното лечение, е препоръчително да се придържате към терапия за колонизиране на лактобацили. Този подход цели да увеличи числеността на добрите бактерии във вагината и да възстанови равновесието във вагиналната микробиота (микрофлора). Тази домашна терапия включва консумацията на пробиотични продукти, като кисело мляко и други естествено ферментирали храни и напитки, съдържащи лактобацили. В допълнение може да се приемат природни продукти, съдържащи бета-глюкан, който буквално „подхранва“ добрите бактерии лактобацили. Това е единствен природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие.

Възможни усложнения, ако не се предприеме своевременно лечение

Бактериалната вагиноза обикновено не причинява усложнения. В редки случаи неглижирането на интимната инфекция може да доведе до:

  • преждевременно раждане или ниско тегло на плода при бременни жени
  • повишен риск от заразяване с полово-предавана инфекция
  • повишен риск от следоперативна инфекция при гинекологични процедури като хистеректомия и кюретаж
  • тазова възпалителна болест

Превенция на бактериална вагиноза

За да предотвратите развитието на инфекцията:

Поддържайте отлична интимна хигиена
Това включва ежедневното измиване на интимната зона, но без употребата на агресивни силно ароматизирани хигиенни продукти. По-добре заложете на хладка вода и специален интимен сапун, който не нарушава вагиналното рН.

Избягвайте дамския душ
Вагиналните промивки нанасят повече щети на женското здраве, отколкото ползи. Схващането, че дамския душ подобрява интимната хигиена и предотвратява заразяването с инфекции, предавани по полов път, е погрешно. Процедурата крие риск от нарушаване на естествения баланс във вагиналната микрофлора и развитие на бактериална вагиноза.

Използвайте предпазни средства по време на секс
За да сведете до минимум риска от влагалищни инфекции, се препоръчва да ограничите броя на интимните партньори и задължително да използвате презервативи при полов контакт.