причини за бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза представлява повърхностна вагинална инфекция, която се среща предимно при жени в детеродна възраст.  Характеризира се с нарушаване на бактериалния баланс във влагалището, в което нормално присъстват “добри” (млечно-кисели) и “лоши” бактерии. Намаляването на броя на млечно-киселите бактерии води до покачване нивата на pH, свръхрастеж на “вредни” бактерии и поява на т.н. бактериална вагиноза. Като основен причинител се посочва бактерията Gardnerella vaginalis. Бактериалната вагиноза е инфекция с висок риск от рецидиви.

Клиничната изява на бактериалната вагиноза е свързана с неприятен мирис, анормална секреция, дискомфорт във влагалището, сърбеж, зачервяване, сухота, болка при сексуален контакт. При бременност бактериалната вагиноза може да доведе до неочакван аборт, както и до следродилна инфекция на влагалището.

Ключов момент в лечението на рецидивите е възстановяване на вагиналната еубиоза. Това е възможно с Лактобор Интим. Продуктът съдържа млечна киселина, която възстановява нормалното рH на влагалището и гликоген, доставящ хранителни вещества на млечно-киселите бактерии. Лактобор Интим имитира естествения вагинален защитен механизъм. Той се усвоява отлично от епитела на влагалището, тъй като е под формата на гел. Лактобор Интим се прилага за профилактика и лечение на бактериална вагиноза – след или по време на основното лечение.