храни за интимно здраве

Знаете ли, че съществуват храни за интимно здраве? С правилната диета може, например, значително да намалите спазмите по време на цикъла си, да предотвратите инфекции като бактериална вагиноза или дори да облекчите болката по време на секс. А, сега ще ви кажем кои са храните за интимно здраве!

Намалете болките по време на цикъл с Омега-3 мастни киселини

Ако сте от жените, които страдат от болезнени спазми в корема по време на цикъл, приемът на Омега-3 мастни киселини би бил особено полезен. Доказано е, че те инхибират производството на хормона на болката. Сьомгата и рибата тон съдържат достатъчно количество от тези киселини, имащи спазмолитично и противовъзпалително действие.

Лененото масло и семената от чиа също съдържат количества алфа-линоленова киселина, така че също са подходящ избор. Като цяло имайте здравословна и балансирана диета, включваща много плодове и зеленчуци, избягвайки преработени продукти. Също така, уверете се, че правите достатъчно упражнения по време на цикъла си, защото те също помагат за намаляване на болката.

По-добра вагинална флора с храни за интимно здраве

Подсилете вагиналната флора с консумацията на кисело мляко и кисело зеле. Ако балансът във влагалището е нарушен, там могат да се колонизират бактерии и гъбички, а в последствие – да възникнат заболявания като бактериална вагиноза и вагинална кандидоза. Влагалището има кисела среда, която се създава благодарение на млечнокиселите бактерии в нея. За да поддържате добри pH-стойности, уверете се, че използвате и подходящи продукти. С храните за интимно здраве, които споменахме в горните редове, може да повлияете благотворно на вашата флора.

Една от супер храните за интимно здраве – бамята

Сухотата в областта на влагалището може да причини болка по време на полов акт. Причината за вагиналната сухота обикновено е ниското ниво на естроген. Този хормонален дефицит възниква при менопаузата, но понякога и след раждане. Бамята съдържа т.н. изофлавони, които противодействат на сухотата.

Ябълката – част от храните за интимно здраве и по-добра сексуалност

Влажността в интимната област е от съществено значение за добрия сексуален живот. А, ако изпитвате сухота – половият акт става наистина болезнен. Експерти са установили, че яденето на поне ябълка на ден, може да помогне за по-добрата сексуалност, а това е благодарение на флавоноид-флоризина, който се съдържа в нея. Ябълките също така съдържат множество вторични растителни вещества, които имат стимулиращ кръвообращението ефект. И така ще забележите, че вагиналната ви сухота се е подобрила значително.

Освен храни за интимно здраве, приемайте и течности

Поради анатомията на женското тяло, жените страдат много по-често от цистит, отколкото мъжете. Вероятно знаете за проблема – трябва да посещавате тоалетната по-често от обикновено, а също изпитвате неприятното чувство на парене при уриниране. Има и различни храни и напитки, които облекчават съществуващите симптоми при инфекции на пикочните пътища. Сокът от червени боровинки се счита за чудотворно питие срещу този проблем и е доказано, че помага при такъв вид инфекции. Зеленият чай също има подобен ефект, благодарение на вторичните растителни вещества, които помагат за намаляване на бактериите, причиняващи възпаления.

Освен всички тези храни и напитки за интимно здраве, препоръчваме ви винаги да сте облечени съобразно времето навън, както и да посещавате редовно своя гинеколог поне веднъж годишно!

Поддържайте интимното здраве във всяка възраст

За да поддържате влагалищното си pH, доверете се на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Първият продукт съдържа млечна киселина, неутрализираща неприятната миризма и коригираща pH на интимната област, а гликогенът в него е своеобразна хранителна среда за млечнокиселите бактерии там. За най-добър ефект, препоръчва се и употребата на продукта в капсулната му формула, в която се съдържат огромен брой млечнокисели бактерии (лактобацили) и бета глюкан.

Продуктите са с клинично доказана ефективност, удобни и лесни за употреба. Може да ги откриете в аптечната мрежа в страната или в сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

borola