вагинит

Като вагинит се означава всяко възпаление на лигавицата на влагалището. Такива възпаления са най-честата причина за посещение при гинеколог.

Видове вагинит според причините за възникването му:

Неинфекциозен вагинит

Като причина за неинфекциозен вагинит се посочват различни физични или химични фактори. В това число попадат травми в областта на слабините, прекомерна употреба на агресивно действащи средства за интимна хигиена, носене на синтетично и дразнещо кожата бельо и др. Възпаления, предизвикани от подобни фактори обикновено отшумяват бързо след отстраняване на причината.

Инфекциозен вагинит

Инфекциозен вагинит е по-трудното за овладяване и създаващо повече грижи състояние. Предизвиква се от чисто биологични фактори, най-значим от които е попадането във влагалището на патогенни микроорганизми – гъбички или бактерии. Това може да стане по два начина:

– директно попадане на опасни микроорганизми във влагалището при сексуален контакт без предпазни средства, при плуване в замърсени басейни и др.

– влошаване на баланса в естествената вагинална микрофлора. При нормални условия в естественото съдържимо на влагалището доминират полезни бактерии, формиращи естествена защита срещу патогенни микроорганизми. При определени ситуации количеството на полезните бактерии може значително да намалее, доминантната роля да бъде поета от опасни бактерии или гъбички, които да предизвикат възпаление на влагалищната лигавица.

Основни типове инфекциозен вагинит

Според това какъв микроорганизъм е предизвикал възпалението инфекциозният вагинит се дели на две основни групи:

кандидоза – предизвиква се от гъбичките от рода Candida.

бактериална вагиноза – предизвиква се от бактерии, основно от вида Gardnerella vaginalis.

Най-честите симптоми при вагинит

Независимо дали става въпрос за инфекциозна или неинфекциозна форма на вагинит симптомите, с които възпалението се проявява са притеснителни и сериозни. Налице е неприятен мирис, анормална секреция и поява на бяло течение, зачервяване, сърбеж, парене при уриниране и сексуален акт. Като цяло засегнатата жена усеща общ дискомфорт в областта на влагалището.

Лечение и превенция на вагинит – кое е най-подходящото средство?

Ключовият момент при лечението на вагинит и елиминиране на риска от рецидиви и ново възпаление е възстановяването на естествената вагинална микрофлора и pH-то на влагалищното съдържимо.
Най-подходящият начин за това е поддържането на добра интимна хигиена и употребата на Лактобор Интим гел. Този напълно безвреден продукт съдържа млечна киселина и гликоген.

Млечната киселина възстановява нормалното pH на влагалището, което възпрепятства развитието на патогенните микроорганизми, естествено пребиваващи или попаднали отвън във влагалищното съдържимо.

Гликогенът е лесноусвоим въглехидрат, който се ползва за храна от полезните лактобацили, населяващи вагиналната среда. Той стимулира растежа и развитието им, което от своя страна представлява естествено защитно средство на влагалището срещу възпаления.

Комбинацията от млечна киселина и гликоген превръща Лактобор Интим гел в първи избор на лекарите за профилактика и поддържащо лечение на различните форми на вагинит. Безопасен е за ползване от всяка жена – в млада възраст, по време на бременност или дори през менопаузата.

borola