Според резултати от проведени проучвания 3 от всеки 4 жени поне веднъж през живота си са страдали от вагинална кандидоза, като при 45% от тях тя рецидивира.
Голяма част от гъбичните инфекции се развиват вследствие на усилен растеж на Candida albicans.
Гъбичките представляват микроорганизми, обитаващи влагалището, като тяхното количество е незначително. Растежът им се потиска от друг вид микроорганизми, влизащи в състава на влагалищната микрофлора – лактобацилите.
Въпреки това обаче съществуват определени фактори, предизвикващи увеличен растеж на гъбичките, а той води до развитие на инфекция. Нека разгледаме кои са те и как жените могат да се предпазят от тях.

1. Антибиотици – много често липсата на бактериален и киселинен баланс във влагалищната микрофлора може да е в резултат от употребата на антибиотици, приемани поради друг здравословен проблем.

2. Бременност или терапия, включваща употреба на хормони – повишените нива на женския полов хормон – естроген по време на провеждане на хормонална терапия или бременност също могат да доведат до увеличен растеж на гъбичките.

3. Менструалният цикъл – естрогенното ниво в организма на жената е най-високо по средата на месечния цикъл. Именно тогава е възможно да се разрастнат и гъбичките, а признаците на гъбична инфекция може да се появят точно преди настъпването на следващата менструация.

4. Стрес – високите нива на стрес са реална предпоставка за развитие на гъбични инфекции.

5. Синтетични тъкани и тесни панталони – дрехите от изкуствени материи, както и прекалено тесните панталони са предразполагащ фактор за развитие на гъбичките, тъй като създават условия за задържане на влага.

Подходящо и ефективно средство за борба с гъбичните инфекции е Лактобор Интим. Лактобор Интим представлява отлично локално решение на този деликатен пролем, което потиска развитието на гъбичките и подпомага растежа на “добрите” бактерии – лактобацилите.

borola