вагиноза

Интимните инфекции при жените изискват точно диагностициране, избор на подходящ метод за лечение и гарантиране на ефективността му. Вагиналната гъбична инфекция и бактериалната вагиноза имат сходна симптоматика, при все това обаче с някои типични прояви, конкретизиращи заболяването и улесняващи диагностицирането.
Типичните симптоми като отделяне на нетипичен вагинален секрет и усещането за парене в интимната област, се посочват от дамите, страдащи и от двете състояния.

Кои обаче са разликите?
При гъбична вагинална инфекция (кандидоза), която се причинява обикновено от свръхразмножаване и растеж на гъбички от вида Candida albicans, се наблюдава отделяне на бял нееднороден секрет, парене, сърбеж и зачервяване в лабиалната област.

Бактериалната вагиноза има полимикробен характер, т.е причинява се от широк набор бактерии. Най-много данни има за участието на анаеробни бактерии от род Гарднерела (Gardnerella vaginalis), патогени от род Mycoplasma, Mobiluncus и др. Това са микроорганизми, населяващи баналната микрофлора на женския организъм. Условия за разрастване на колониите им се появяват при потискане развитието на полезните лактобацили и алкализирането на вагиналната среда. Нарушеният баланс полезни/вредни бактерии и доминирането на патогените, води до поява на рядък, сивкав секрет, парене и сърбеж и отличителен разпознаваем мирис на риба, особено след сексуален контакт.

Акуратното диагностициране е от особена важност. Оставена нелекувана, бактериалната вагиноза може да увеличи риска от възпалителни процеси по цялата полова система, може да доведе до усложнения при бременност и да провокира по-висока податливост на заразяване с полово предавани заболявания – СПИН, гонорея, хламидия и херпес. За лечение при диагностициране на бактериалната вагиноза са необходими в повечето случаи антибиотици и други силни медикаменти.
Трудно е да се определи самостоятелно кое точно от двете подобно изявяващи се състояния е налице, затова лекарският преглед е препоръчителен за изясняване дали не се случва нещо по-притеснително, отколкото жената предполага.

Самостоятелно или като допълнение към антибиотично лечение на женски интимни състояния, благоприятен ефект оказва употребата на Лактобор. Той стимулира развитието и дейността на вагиналните полезни бактерии – лактобацилите. Това е удачно решение и при гъбична инфекция, при която кандидите се развиват поради влошаване дейността на лактобацилите, и при бактериална вагиноза, при която вредните бактерии започват да доминират количествено над полезните лактобацили. Лактобор Интим балансира вагиналното pH, възстановявайки нормалната му киселинна природа и повлиява благоприятно симптомите на кандидоза и бактериална вагиноза.

borola