Летният сезон е в разгара си и повечето от нас се отдават на заслужена почивка. Някои хора предпочитат да прекарат отпуската си на море, други на планина, а трети посещават басейни, спасявайки се от големите горещини. Басейните са много популярни през лятото, тъй като са чудесен начин за релакс и отдих. За съжаление обаче често от тях дебнат всякакви опасности за здраветo, най-вече заради лошото им хигиенно състояние. Поради тази причина винаги трябва да сме с повишено внимание. Ето какви неподозирани неприятности може да си докарате от посещението на басейни и как да ги избегнете:

1. Възпаление на ушите – всеки, който е изпитвал болка в ухото знае колко силна и непоносима е тя. Затова ви съветваме да използвате тапи за уши, което ще намали риска от попадане на вода в тях и съответно ще ви спести сериозен дискомфорт.

2. Възпаление на очите – както знаете за дезинфекция на водата в басейните се използва основно хлор. Той обаче е силен дезинфектант, който дразни очите и може да предизвика възпаление, което се изразява в зачервяване и силен сърбеж. Решението на този проблем е да не потапяте главата си във водата или при гмуркане задължително да поставяте предпазни очила.

3. Възпаление на кожата – неподдържаните басейни са идеална среда за развитие на различни бактерии, които атакуват кожата. Поради тази причина може да се предпазите като вземате душ непосредствено преди и след басейн.

4. Уринарни и вагинални инфекции – инфекциите на пикочните пътища са често срещан проблем, особено при жените. Това се дължи на анатомичната особеност на уретрата (пикочната тръба), която при нежния пол е доста по-къса, отколкото при мъжете. Басейните са един от предразполагащите фактори за възпаление на пикочния мехур и влагалището. Освен за гъбички, те са благоприятна среда за развитие и на редица бактерии. Специалистите са категорични, че жените в менструален цикъл трябва да забравят за влизането в басейни, тъй като при тях съществува още по-голям риск от поява на възпалителни процеси във влагалището. Един от начините да се предпазите от тези опасности е да не посещавате басейни със съмнителна чистота. Друг ефективен способ за предпазване от бактериални и гъбични инфекции на влагалището е приложението на Лактобор Интим. Вагиналният гел съдържа млечна киселина, която възстановява нормалното рH на влагалището и гликоген, доставящ хранителни вещества на “добрите” бактерии, което поддържа бактериалния баланс във влагалището. Лактобор Интим се прилага като ефективно средство за естествено лечение и профилактика на бактериална вагиноза.

borola