вагинални инфекции през лятото

Вагинални инфекции през лятото са често срещан проблем, който може да развали дълго чаканата почивка. Те са особено характерни за сезона заради условия като високи температури, повишена влажност и физическа активност. Тези фактори създават идеална среда за растеж на бактерии и гъбички, което води до дискомфорт и здравословни проблеми. В тази статия ще обсъдим най-честите вагинални инфекции през лятото и ще дадем практически съвети как да се предпазите.

Често срещани вагинални инфекции през лятото – бъдете подготвени

През лятото жените са по-предразположени към някои видове вагинални инфекции, главно поради топлата и влажна среда. Те се разделят на гъбични и бактериални.

Потта и мокрите бански предразполагат за появата на гъбички. А най-често срещана гъбична инфекция е кандидоза. Сред симптомите са течение, приличащо и миришещо на пресечено мляко, придружено от сърбеж. Друга причина за появата на гъбичките може да е и вследствие на влошено pH на влагалището, заради прием на антибиотици, други лекарства или употреба на неподходяща интимна козметика. Както и поради слаб имунитет, стрес, хормонален дисбаланс, драстични хранителни режими. Лечението на кандидозата и другите видове гъбични инфекции е трудно и продължително, тъй като се свързва с влошена киселинност в целия организъм.

Бактериалните инфекции, най-разпространена от които е бактериалната вагиноза са резултат от дисбаланс на естествените бактерии във влагалището. Характерен симптом е тънък, сивкав секрет с мирис на риба. Внимавайте, понякога такъв тип инфекции може да нямат проявления дълго време.

Вагинални инфекции през лятото – как да се предпазим?

За да предотвратите вагинални инфекции през лятото е изключително важно да поддържате добра хигиена и да предприемете стъпки, за да поддържате вагиналната област суха и чиста. Затова носенето на дишащо, абсорбиращо влагата бельо от естествени материи като памук може да помогне за намаляване натрупването на влага. Избягвайте тесните дрехи за продължителни периоди, тъй като те могат да задържат топлината и влагата, създавайки благоприятна среда за инфекции. Друга важна стъпка за предпазване от вагинални инфекции е след плуване или тренировка да смените мокрите или потни дрехи възможно най-скоро. Също така е важно да измивате гениталната област с топла вода и мек сапун без аромат, като избягвате душове и ароматизирани продукти за жени. Те могат да нарушат естествения баланс на бактериите във влагалището.

Диетични съвети за предотвратяване на вагинални инфекции през лятото

Диетата играе важна роля за предотвратяване на вагинални инфекции през лятото. Консумирането на балансирана диета, богата на пробиотици, може да помогне за поддържане на здрава вагинална флора. Храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле и други ферментирали храни са отлични източници на пробиотици, които подпомагат растежа на полезните бактерии.

Поддържането на добра хидратация е също толкова важно, тъй като помага за изхвърляне на токсините от тялото и поддържа цялостното здраве. Стремете се да пиете поне 8 чаши вода на ден и помислете за включване на хидратиращи храни като диня, краставици и портокали в диетата си. Намаляването приема на захар също може да помогне, тъй като високите нива от нея могат да насърчат растежа на дрожди и бактерии.

Качествена комбинация като допълнителна мярка за предпазване и лечение на вагинални инфекции през лятото

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули – една перфектна комбинация с мощен ефект срещу вагиналните инфекции. Едновременното използване на двата продукта осигурява на женския организъм оптимално количество млечна киселина, гликоген (храна за лактобацилите), млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият имуномодулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. В резултат се премахва вагиналния дискомфорт и се нормализира pH на влагалището. Комбинацията може да се използва с цел профилактика или за справяне с инфекции, водещи до вагинален дискомфорт.

За лечение на бактериална вагиноза и кандидоза, се прилага по 1 туба дневно от гела в продължение на 7 дни, заедно с 1 капсула дневно на гладно.

Потърсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola