инфекция след цикъл

Много дами са се сблъсквали с развитието на влагалищна инфекция след цикъл. В най-женския месец от годината обръщаме специално внимание на рисковете за интимното здраве, свързани с менструацията и как да се предпазите.

Вагинална кандидоза – най-разпространената инфекция след цикъл

Вагиналната кандидоза е гъбична инфекция най-често причинена от Candida albicans. Инфекцията възниква при дисбаланс между дрождите и „добрите“ бактерии – лактобацили, които са естествени обитатели на влагалището. Прекомерният растеж на гъбичките води до възпаление, придружено от силен сърбеж и отделянето на гъст, бял секрет, наподобяващ извара. Рискът от вагинална кандидоза след менструация се повишава, ако дамите не спазват безупречна лична хигиена. Обяснението е, че ако хигиенните материали не се подменят редовно, менструалната кръв застоява и създава благоприятна топла и влажна среда за развитието на вагинални гъбички. Ето защо експертите по женско здраве препоръчват дамските превръзки и тампоните да се подменят на всеки два часа и интимната област да се измива два пъти дневно през менструалния период.

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е още една опасност, която грози интимното здраве на дамите след менструация. Причината отново е в дисбаланса във влагалищната микробиота (микрофлора). Когато числеността на патогенните бактерии надвишава броя на лактобацилите, е възможно да се появят неприятни оплаквания в интимната зона. Те включват отделянето на белезникав или сивкав влагалищен секрет с неприятен мирис на развалена риба, зачервяване, сърбеж и болка при уриниране или полов контакт. Освен поддържането на добра интимна хигиена по време на цикъл, за превенция на бактериална вагиноза се препоръчва носенето на свободно бельо от дишаща материя и избягването на сладкишите, защото патогенните микроорганизми буквално се подхранват от захарта.

Инфекция на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са широко разпространени сред дамите, а менструацията може да влоши симптомите и да забави овладяването на неприятното състояние. Също така естрогенът има известна предпазна функция срещу инфекции на пикочните пътища. По време на менструация нивата на женския полов хормон са понижени, следователно опасността от възпаление на уринарния тракт нараства. Затова дамите, склонни към цистит и други пикочни инфекции, е препоръчително да са особено внимателни в този период от месеца. Препоръчва се прием на повишено количество течности, за да се изхвърлят бактериите от пикочните пътища. Също така избърсването отпред назад при посещение на тоалетната предотвратява разпространението на бактерии от ануса към вагината и уретрата.

Работещо и безопасно решение при интимна инфекция след цикъл

В периода около менструацията дамите могат да се погрижат за интимния си комфорт с помощта на естествени продукти, създадени специално за женското здраве. Оптимални количества млечна киселина за елиминиране на патогенните микроорганизми ще откриете в Лактобор Интим вагинален гел / Lactobor® Intim. Този натурален продукт имитира защитните механизми на влагалището като снабдява женския организъм с необходимите количества гликоген за подхранване на „добрите” бактерии.

Оптимални резултати се наблюдават при комбиниран прием с Лактобор / Lactobor® капсули, които допълват и подсилват действието на вагиналния гел. Те съдържат високо количество лактобацили – Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Успоредната употреба на двата продукта възстановява баланса във вагиналната микробиота след менструация. Комбинацията е особено подходяща като профилактично средство при жени, които страдат от рецидивиращи влагалищни инфекции. Има доказана ефективност при лечение на вагинална кандидоза и бактериална вагиноза. Високият профил на безопасност прави двата продукта удачни за употреба във всеки период от живота на жената.

borola