гъбички при жените причини

Честата поява на гъбички при жените в интимната зона може да се дължи на редица причини. А знаейки кои са те, шансовете да предотвратим завръщането на инфекцията нарастват. За рецидивираща вагинална кандидоза говорим, когато тя се повтаря четири или повече пъти в годината. В този случай обикновено дамите се оплакват от по-тежки симптоми, които се повлияват по-бавно от назначеното лечение. В следващите редове споделяме четирите най-чести предпоставки за рецидив.

Бременност – една от най-честите причини за гъбички при жените

По време на бременност в женския организъм настъпват редица хормонални промени. Резките спадове и покачвания в нивата на половите хормони предизвикват дисбаланс и е възможно да настъпят нарушения в обичайните стойности на влагалищното рН. Например когато киселинността във влагалището е по-ниска, се създават благоприятни условия за развитие на гъбички. Те са естествени обитатели на влагалищната микрофлора, които при здрав женски организъм „живеят” в баланс с добрите бактерии и не предизвикват оплаквания. Но растежът на колонии от дрожди, най-често от вида Candida albicans, нарушава равновесието между „добрите” бактерии и патогенните микроорганизми. Когато вторите вземат превес, се появяват характерните симптоми на вагинална кандидоза – сърбеж, парене, зачервяване и гъсто бяло течение.

Незадоволителна интимна хигиена

Непоследователните хигиенни практики за почистване на интимната зона при жената, като нередовно измиване, са предпоставка за повтаряща се вагинална кандидоза. Причината е, че гъбичките се чувстват комфортно, когато влагалищната среда е топла и влажна. Затова е препоръчително ежедневно измиване с хладка вода, а по време на менструация – 2 пъти на ден.

От друга страна дамите трябва да внимават да не прекалят в стремежа си да поддържат отлична интимна хигиена.
Използването на силно ароматизирани измивни продукти или дамски душ нанася повече вреди на женското здраве, отколкото ползи, защото се нарушава рН баланса във вагиналната микрофлора. В резултат естествените защитни механизми на влагалището отслабват, а рискът от рецидивираща кандидоза нараства.

Честа употреба на антибиотици

Връзката между приема на тези лекарства и появата на рецидивираща вагинална кандидоза звучи невероятна, но е факт. Обяснението е, че антибиотиците атакуват както болестотворните микроорганизми, така и добрите бактерии. В резултат настъпва влагалищна дисбактериоза – нарушение в крехкия баланс на вагиналната микрофлора. Когато антибиотиците унищожават лактобацилите, които създават леко киселинна среда и действат като щит срещу причинителите на инфекции, гъбичките се разрастват и се развива вагинална кандидоза. Специалистите препоръчват при прием на антибиотик или след употребата му да се започне и пробиотик за възстановяване на полезните бактерии в организма.

Природна комбинация, която неутрализира причините за гъбички при жените

За да поддържат отлично женско здраве, дамите могат да се доверят на Лактобор Интим/Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Това са два натурални продукта, които съдържат оптимални количества полезни млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus, млечна киселина, гликоген и бета глюкан. Създадени са така, че взаимно да се допълват и да подсилват действието си. Резултатът при използването им в комбинация е:

  • Възстановяване на баланса във вагиналната и чревна микрофлора
  • По-добра естествена защита на вагиналната и чревна лигавица
  • Намаляване популацията на патогенни микроорганизми във влагалището
  • Превенция на рецидивираща влагалищна инфекция

Продуктите са подходящи за употреба във всеки период от живота на жената, включително при бременност. Те са с висока ефективност и напълно безопасни, като няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola