дамски хигиенен душ

Употребата на дамски хигиенен душ увеличава излагането на фталати, предупреждава проучване, цитирано от испанската информационна агенция „Европа Прес“.

Фталатите са химически съединения, използвани основно като пластификатори. Казано по-друг начин, добавят се, за да увеличат гъвкавостта, прозрачността и дълготрайността на пластмасите. Те буквално са навсякъде около нас – от козметика до почистващи препарати за домакинството.

„Това е първото изследване, което показва, че вагиналният душ повишава степента на излагане на фталати. Откритието е важно, тъй като фталатите са в състояние да разстроят женските хормони и да доведат до сериозни здравословни проблеми“, казва Ейми Зота. Тя е доцент в училището по обществено здраве към университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ и главен автор на изследването. Специалистката коментира, че резултатите повдигат въпроси за безопасността на дамския душ и на ароматизираните продукти за интимна хигиена.

Дамски хигиенен душ, фталати и женско здраве

Зота и колегите ѝ анализират данни на 739 жени на възраст от 20 до 49 години. Дамите са отговаряли на въпроси, касаещи употребата на продукти за интимна хигиена.

Изследователите са били наясно, че фталатите в продуктите могат да се абсорбират във влагалището. И още – че се екскретират (изхвърлят) извън тялото под формата на метаболити. Ето защо те изследват проби от урина от участничките за фталатни метаболити.

При анализа на данните се оказва, че вагиналната промивка с дамски душ е свързана с увеличена концентрация на метаболита на диетил фталат (DEP) в урината. Жените, които са използвали вагинален душ през последния месец, са с 52% по-високо ниво на въпросния метаболит. Сравнението е на базата на жени, които никога не са си правили вагинална промивка.

Изследователите установяват също зависимост между честотата на използване на дамски душ и концентрацията на фталати в организма

Жените, които са си правили промивки с вагинален душ 2 или повече пъти в месеца, имат 152% по-висока концентрация на диетил фталат в урината от неизползващите дамски душ.

Нужни са още изследвания, които да разгледат по-обстойно потенциалната връзка между дамския душ и фталатите в женското тяло.

Решението на влагалищните проблеми, възникнали в резултат на използването на дамски хигиенен душ

За възвръщане на баланса във влагалищната флора наши специалисти препоръчват Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Това е работеща комбинация, доказала се през годините. Едновременното използване на продуктите осигурява оптимални дози млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Резултатът е възстановено влагалищно pH, преодоляване на раздразнението, сърбежа и неприятната миризма от влагалището. И нещо, което е особено важно – повишена локална имунна защита на вагиналната и чревната лигавица.
Продуктите са напълно безопасни. Подходящи са за девствени момичета, бременни, кърмещи и жени в менопауза. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola