флора лактобацили

В днешната статия ще разясним важната роля на полезните бактерии лактобацили във вагинална флора. Продължете с четенето, за да научите повече за функциите на лактобактериите за поддържане на женското интимно здраве.

Какво представлява женската вагинална флора?

Вагиналната микрофлора, или още наричана вагинален микробиом, е термин, слагащ под общ знаменател колониите бактерии, които живеят във влагалището. Подобно на червата, вагината е дом на милиони бактерии и други микроорганизми. Някои от тях са полезни, други вредни, а трети неутрални. За да бъде вагиналната флора здрава, населяващите я микроорганизми трябва да живеят в равновесие.

Видовете бактерии във вагиналната флора варират при различните жени, следователно всеки вагинален микробиом е индивидуален. Здравословната вагинална флора обаче, се населява най-много от полезни бактерии от рода Lactobasillus, наричани накратко лактобацили или лактобактерии. Съществуват различни щамове на този род лактобактерии, като не всички живеят във вагината – някои населяват чревната флора.

Какво е ролята на полезните бактерии лактобацили във вагиналната флора?

Ролята на полезните лактобактерии е да пазят вагината от инфекциозни състояния. Лактобацилите произвеждат млечна киселина, за това и другото им наименование е млечно-кисели бактерии. По този начин поддържат баланса на вагиналното pH, като създават леко кисела среда, която предотвратява развитието на болестотворни микроорганизми. Патогените се размножават в алкална среда. В допълнение към млечната киселина, лактобацилите произвеждат и водороден пероксид (прекис) и други вещества, които потискат развитието на патогените. При ниско количество лактобацили, вредните бактерии могат да вземат превес, да нарушат равновесието във вагиналната флора и причинят интимна инфекция. Това може да стане под влиянието на различни вътрешни и външни фактори. Такива биват чести сексуални контакти, менструация, менопауза, бременност, хигиенни навици, прием на антибиотици, стрес, нездравословен режим на хранене.

В случай на вагинална инфекция, жените трябва да насочат усилия към повишаване количеството лактобацили. Този подход спомага за намаляване броя на патогените, облекчаване на оплакванията и възстановяване на вагиналната флора.

Какво помага за поддържане на здрава вагинална флора, профилактика и допълващо лечение на вагинални инфекции?

За поддържане на баланс във вагиналния микробиом, профилактика на рецидиви и допълващо лечение на инфекции, прилагайте в комбинация:

  • Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел – този натурален продукт съдържа млечна киселина и гликоген. Млечната киселина помага за поддържане на нормално вагинално pH. Допринася за намаляване на вредните бактерии, причинители на инфекции. Гликогенът представлява храна за млечно-киселите бактерии, като им помага да се размножават и вземат превес над патогените.
  • Лактобор / Lactobor® капсули – допълва и усилва действието на вагиналния гел. Съдържа високо количество лактобактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор, който има доказан механизъм на действие. Комбинацията от активни съставки поддържа нормалните чревна и урогенитална микробиоми, и повишава локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавици.

И двата продукта са с висок профил на безопасност. Подходящи са за употреба във всеки период от живота на жената – пубертет, бременност, след раждане, менопауза.

borola