дамски интимен душ

За много жени използването на дамски интимен душ е синоним на добра хигиена, но се оказва, че тази практика може да нанесе повече щети на женското здраве, отколкото ползи. В следващите редове споделяме защо гинеколозите препоръчват да стоим далеч от дамския душ.

Дамски интимен душ – що е то?

Дамският душ е приспособление, което се използва за вагинални промивки с вода, към която по желание може да се добави сапун, ароматизиран продукт, сода, оцет и какво ли още не. Устройството представлява помпичка с дълъг или къс накрайник. Любителите на тази хигиенна практика вярват, че служи не само за по-добро почистване на гениталиите, но дори предотвратява влагалищни инфекции. Най-често вагиналните промивки са използвани за подобряване на миризмата „там долу“. Но преди да посегнете към дамския душ за по-свежа и чиста вагина, прочетете следващите редове.

Дамски интимен душ – безопасно ли е?

Въпреки че дамският душ все още има своите привърженици, през последните години все повече гинеколози отричат използването му, защото крие рискове за крехкото интимно здраве на дамите. Оказва се, че влагалищните промивки нарушават баланса във вагиналната микрофлора като унищожават добрите бактерии във влагалището. В резултат се създават благоприятни условия за развитието на патогенни микроорганизми, като гъбички и опасни бактерии. Това навежда на мисълта, че дамският душ не само не предпазва от инфекции, но създава предпоставки за развитието на такива.

Най-честите проблеми с женското здраве вследствие на промивките са вагинална кандидоза и бактериална вагиноза

Интимните гъбички обикновено са резултат от свръхрастеж на дрожди от вида Candida albicans. Симптомите, които причиняват са силен сърбеж, обилно бяло течение с гъста зърнеста консистенция (наподобява сирене котидж), зачервяване, болка и парене в интимната зона. Бактериалната вагиноза е причинена от прекомерно нарастване в броя на „лошите“ бактерии във влагалището. Ще я познаете по обилното белезникаво течение с мирис на развалена риба и силен сърбеж.

От казаното до тук става ясно, че редовната употреба на дамски интимен душ не се препоръчва, особено без предварителна консултация с гинеколог. Напомняме, че вагината има уникалната способност да се самопочиства, така че е достатъчно да измивате само с вода или специален интимен сапун. А колкото до миризмата – всяка жена има специфичен аромат „там долу“. Тук ще откриете кога миризмата от вулвата може да е индикация за гинекологичен проблем.

Възстановяване на вагиналната микрофлора – гаранция за добро женско здраве

За възвръщане на баланса във влагалищната микрофлора гинеколозите у нас препоръчват Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Комбинацията от двата продукта е създадена специално с грижа за женското интимно здраве. Успоредната употреба на гела и капсулите доставя на женското тяло оптимални дози млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Съставките се допълват перфектно. Резултатът е възстановено pH на влагалището, преодоляване на раздразнението, сърбежа и неприятната миризма „там долу“. Терапията повишава локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавица.

Продуктите са напълно безопасни, когато се използват според предписанието. Подходящи са за девствени момичета, бременни, кърмещи и жени в менопауза. Търсете в аптеките в цялата страна и онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola