генитална кандидоза

Половите контакти от източник на удоволствие могат бързо да се превърнат в кошмар за дамите с генитална кандидоза. Вагиналните гъбички, причинени от свръхрастежа на Candida albicans, са една от най-разпространените интимни инфекции сред жените. Неприятните симптоми при вагинална кандидоза включват зачервяване, силен сърбеж, парене, болка и обилен влагалищен секрет без аромат (течението е оприличавано на пресечено мляко). Много от потърпевшите жени си задават въпроса дали сексът при интимни гъбички е безопасен. В следващите редове споделяме 3 аргумента защо е удачно да преустановим интимните ласки докато инфекцията се овладее.

Секс при генитална кандидоза – може да бъде болезнен

При възпаление на влагалището половият контакт може да бъде доста болезнен за дамите. Триенето по време на секс причинява допълнително раздразнение и влошава вече наличните симптоми на кандидоза като парене, сърбеж и подуване. Също така е полезно да знаем, че интимните гъбички може да нарушат естествената лубрикация на влагалището. Вагиналната сухота на свой ред прави половия акт още по-болезнен. Същевременно рискът от заразяване с полово-предавана инфекция нараства, защото влагалищната тъкан става по-деликатна и пропусклива. Възпалението и сухотата в интимната зона са предпоставка за леки разкъсвания на кожата, което улеснява проникването на вируси и бактерии в женския организъм.

Възможно е заразяване на партньора

Въпреки че гениталната кандидоза не попада в графата на инфекции, предавани по полов път, е възможно заразяване по време на секс. Това означава, че при интимност партньорите могат да се озоват в омагьосан кръг, като си предават гениталните гъбички един на друг. Любопитно е, че инфекцията се среща много по-често сред представителките на нежния пол. Около 80% от жените са имали вагинална кандидоза поне веднъж в живота си. Ако и двамата интимни партньора не се подложат на лечение за генитални гъбички, обикновено настъпва повторно заразяване.

Изчистването на вагиналната кандидоза може да се забави

Поради микротравмите в интимната зона, за които вече споменахме, проникващият секс, освен заразяване с полово-предавана болест, увеличава риска от забавяне на излекуването от вагинална кандидоза. Половият контакт не само влошава симптомите на гъбичната инфекция, но обикновено те се задържат и за по-дълъг период, ако водите интимен живот. Много важно уточнение е, че част от лекарствата, използвани за овладяване на вагинална кандидоза, могат да увредят латексовите презервативи. Това нарушава предпазната им функция.

Натурална терапия при генитална кандидоза

От казаното дотук, става ясно, че сексът при вагинална кандидоза не е особено добра идея. Ето защо колкото по-бързо се изчистите от инфекцията, толкова по-добре за интимния ви живот и цялостния комфорт.

Гинеколозите у нас препоръчват горещо на дамите комбинация от Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули за овладяване на вагинална кандидоза. Вагиналният гел съдържа млечна киселина (лактат) и гликоген, който подхранва лактобацилите – защитници на женското здраве. Благодарение на своята иновативна формула продуктът помага за възвръщане на нормалното влагалищно pH и намалява причинителите на инфекция. Капсулите се отличават с високо съдържание на лактобацили и бета глюкан – единственият естествен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Спомагат за повишаване броя на полезните бактерии във влагалището и увеличават локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавица.

И двата продукта имат отлична поносимост. Високият профил на безопасност ги прави подходящи за девствени момичета, бременни, кърмещи и менопаузални жени. Налични са в аптеките в цялата страна и онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola