интимна хигиена само с вода

Грижата за здравето на полово-отделителната система при жената често е съпроводена от въпроса „възможно ли е да поддържаме добра интимна хигиена само с вода?“. Вагината има способността да се самопочиства и не се нуждае от козметични препарати за измиване. Оказва се, че попаднали във влагалището, те могат да предизвикат раздразнение и да нарушат вагиналното pH, което повишава риска от инфекции. Добре е дамите да се фокусират върху хигиената на външната част на гениталиите. За да се радвате на добро здраве и самочувствие, обърнете внимание на следващите редове.

Препоръки за добра интимна хигиена

  • Измивайте половите органи поне веднъж дневно
  • Подменяйте редовно санитарните продукти по време на менструация
  • Внимавайте с обезкосмяването в интимната зона

Ежедневното измиване на интимните части е задължително за поддържане на добра хигиена и намалява риска от инфекции, които не се предават по полов път. Старателно почиствайте външните гениталии като за целта може да използвате само хладка вода. Правилната техника е да измивате гениталиите като спазвате посока от вулвата към ануса.

По време на менструация редовното подмиване не е достатъчно, за да сте спокойни за интимната хигиена. Важно е да изберете качествени санитарни продукти и да ги подменяте своевременно. Дамските превръзки или тампони трябва да се сменят на всеки 2 до 4 часа. Те задържат бактерии и не бива да са в контакт с половите органи повече от посоченото време.

Специалистите съветват дамите да обърнат специално внимание на обезкосмяването на интимната зона. Оказва се, че бразилската епилация не е оптимален вариант, защото окосмяването по гениталиите защитава влагалището от патогенните микроорганизми, причиняващи инфекции. За добро интимно здраве е по-добре да не го премахвате напълно и да изберете максимално щадящ метод за обезкосмяване, защото кожата в тази зона е особено деликатна.

Кои грешки да НЕ допускаме

  • Не се препоръчва често използване на дамски душ
  • Редовното измиване НЕ предпазва от полово-предавани инфекции
  • Интимните дезодоранти не са добри за вагиналното здраве

Прекомерната употреба на дамски душ води до нарушаване на крехкия баланс на вагиналната екосистема и благоприятства появата на вагинит. За да не се стига до подобни негативни последици, е препоръчително вагиналните промивки максимално да се разредят.

При някои жени, особено в началото на сексуалния им живот, е разпространено схващането, че добрата интимна хигиена след секс ще ги предпази от полово-предавани инфекции. Истината е, че към момента единственият надежден начин да се предпазите от тях е използването на презерватив.

Здравото влагалище има характерна миризма, която не бива да се замаскира с интимни дезодоранти. Те съдържат редица вредни съставки и е възможно да причинят дискомфорт в интимната област. При появата на силен, нетипичен мирис там долу, потърсете помощ от гинеколог.

След като споделихме, че е възможно да се поддържа добра интимна хигиена само с вода, вижте комбинация, която представлява допълваща грижа за женското интимно здраве

За оптимална грижа се доверете на продуктите Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Двата натурални продукта възстановяват нормалното pH във влагалището, борят се с абнормалното течение, неприятната миризма, раздразнение, сухота и сърбеж. Поддържат баланса във вагиналната микрофлора и осигуряват безупречно женско интимно здраве. Прилагат се за профилактика и поддържаща грижа при бактериални и гъбични инфекции. Могат да се използват във всеки период от живота – пубертет, бременност, менопауза. Естественият им състав гарантира ефект без рискове за здравето.

borola