миризма от вулвата

Понякога силната неприятна миризма от вулвата може да бъде индикация за гинекологичен проблем. Важно е да успокоим дамите, че всяка вагина има специфичен аромат, от който не бива да се притеснявате. И в никакъв случай не бива да се опитвате да го „замаскирате“ с използването на интимни дезодоранти! Силно ароматизираните продукти обикновено съдържат агресивни съставки, които нарушават баланса на вагиналната микрофлора и създават предпоставка за интимни инфекции. Ако забележите необичаен мирис „там долу“, най-доброто, което може да направите за женското си здраве, е да посетите гинеколог. В следващите редове споделяме за какво подсказват най-честите миризми от влагалището.

Миризма от вулвата, наподобяваща развалена риба

Една от най-честите неприятни миризми в интимната зона, от която се оплакват дамите, е именно тази на развалена риба. Зловонният мирис е една от най-разпознаваемите индикации за бактериална вагиноза. Интимната инфекция се дължи на нарушен баланс във влагалищната флора в резултат от нарастване на числеността на „лошите“ бактерии. Другите симптоми, които подсказват за инфекцията са обилното белезникаво течение и силния сърбеж в интимната зона. Ако влагалищния секрет е с жълто-зелен цвят, е по-вероятно да става въпрос за трихомоназа. Това е една от най-разпространените полово-предавани инфекции, съпроводена от същия неприятен мирис на развалена риба. Какъвто и да е случаят, ви съветваме да не отлагате посещението при специалист, който да назначи подходящо лечение.

С дъх на мая

Миризма от влагалището, наподобяваща на втасал хляб, обикновено подсказва за вагинална кандидоза. Гъбичната инфекция се появява тогава, когато във влагалището има подходящи условия за свръхрастеж на дрожди, най-често от вида Candida albicans. Благоприятната среда за развитие на патогенните микроорганизми може да е резултат от прием на антибиотици, бременност, диабет, прекаляване със сладкото и други състояния, които отслабват вагиналния имунитет. Гениталната кандидоза протича със силен сърбеж и зачервяване на влагалището, а секретът е обилен, гъст и бял (наподобяващ котидж сирене). Обикновено лечението е с помощта на антимикотични препарати и/или продукти, съдържащи лактобацили за регулиране на вагиналното рН.

Мирис на метал

Този необичаен аромат обикновено се появява около цикъла на жената и често е причина за паника. Всъщност не бива да се притеснявате излишно. Когато менструалната кръв се смеси с микроорганизмите – естествени обитатели на влагалището, се появява характерния металически аромат. Добрата новина е, че това в повечето случаи не е повод за притеснение. Ако все пак забележите аромата и през „чистия“ период от месечния цикъл, е добре да се консултирате с гинеколог.

Природна терапия за отстраняване на неприятната миризма от вулвата

Гинеколозите у нас препоръчват на дамите, които се оплакват от неприятен аромат „там долу“, да се доверят на съчетание от два продукта, създадени с грижа за женското здраве. Става въпрос за комбинирана употреба на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел Лактобор / Lactobor® капсули. Прилагани успоредно, те осигурява на женския организъм оптимално количество млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Съставките са комбинирани така, че да регулират pH на влагалището и да успокоят сърбежа и възпалението в интимната зона. Двата продукта се справят с неприятната миризма „там долу“, като отстраняват първопричината за появата й. Те са отлично средство за профилактика и лечение на най-разпространените интимни инфекции – вагинална кандидоза и бактериална вагиноза. При употреба според предписанието възвръщат баланса във вагиналната и чревната микрофлора и повишават локалната имунна защита на вагината. Продуктите са напълно безопасни. Могат да се използват от бременни, кърмещи, жени в менопауза, както и след менструация.

borola