вагинална гъбична инфекция

Интимната област е една от най-чувствителните зони при жените, като чест проблем там е неприятната вагинална гъбична инфекция. Тя може да предизвика дразнене, течение, сърбеж във влагалището, зачервяване и подуване на вулвата. А знаете ли, че някои на пръв поглед безобидни навици, които практикувате се оказват и причина за нейната поява в течение на времето? Продължете да четете статията и разберете кои са те и къде се крие решението на проблема.

Вредни навици, които допринасят за развитието на вагинална гъбична инфекция

Може би си мислите, че имате изградена рутина по отношение на правилната грижа за интимната област. Но дали наистина е така? Вероятно не предполагате, но всъщност някои от нещата, които правите се оказват не толкова полезни и фактор за развитието на вагинална гъбична инфекция. Нашият екип е подготвил кратък списък с вредните навици, за да може да се радвате на добро интимно здраве.

Носене на тясно и впито облекло

Обличането на дрехи, които подчертават всяка извивка на женското тяло, е сред неподозираните лоши навици, които водят до вагинална гъбична инфекция. Веднага обясняваме защо това е така. Носейки прекалено впито облекло, в това число и бельо, не позволявате на кожата да диша. А резултатът е идеални условия за развитие на гъбичките, причинители на инфекцията. Те се размножават най-добре във влажна и топла среда. Решението е много лесно, просто избирайте по-широки дрехи, по възможност от естествени материи. Избягвайте едновременно да носите впити панталони и бельо. Ако усетите, че сте се изпотили при първа възможност сменете облеклото.

Лоши хигиенни практики

Да, поддържането на чистота във вагиналната област е от съществено значение, но е важно какви методи се използват. Някой от тях могат да нарушат деликатния баланс на вагиналната флора. Измиването с груби сапуни или продукти с агресивен състав, премахва защитния слой от полезни бактерии, оставяйки вратата широко отворена за гъбични „нашественици“. По същия начин, прекомерната употреба на ароматизирани продукти, включително дезодоранти, кърпички и вагинален душ, може да наруши pH баланса на вагината, създавайки среда, благоприятна за свръхрастеж на бактерии и появата на вагинална гъбична инфекция. Специалистите напомнят, че здравото влагалище има способността само да се почиства и затова не е необходимо да се промива отвътре.

Плуване в обществен басейн

Благодарение на закритите плувни басейни представителките на нежния пол могат да практикуват плуване целогодишно. Но заради тях обаче те могат да се сдобият с вагинална гъбична инфекция. Основана заслуга за това имат химическите вещества, използвани за пречистване на водата, които променят pH на влагалището. Нашата препоръка е да се избягва продължителният престой в басейна. А след излизане от него мокрият бански трябва да се свали, а интимната зона – да се измие с чиста вода и да се подсуши добре.

Продължителната употреба на антибиотици

Антибиотиците са ефективни в борбата с бактериални инфекции, но те също така унищожават и полезните бактерии в тялото. Това от своя страна може да доведе до нарушаване на баланса на вагиналната флора и увеличение на риска от вагинални гъбички. Винаги включвайте към антибиотичното лечение и качествени пробиотици с доказан ефект.

Ефективна комбинация при вагинална гъбична инфекция

Българските гинеколози съветват жените, страдащи от вагинални гъбични инфекции, да се доверят на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Двата натурални продукта съдържат оптимални количества полезни млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus, млечна киселина, гликоген и бета глюкан. Използвани в комбинация, те спомагат за ефективно и безопасно справяне с вагиналната кандидоза и нейните рецидиви. Допринасят за нормализиране на баланса в женската вагинална и чревна микрофлори, и повишават имунната защита на вагиналната и чревната лигавици. Борят неприятните симптоми на вагинална инфекция и възвръщат интимния комфорт и здраве.

Продуктите могат да се използват във всеки период от живота, включително и през бременността. Висок профил на безопасност и доказано качество са други предимства на продуктите, които позволяват дълговременна употреба.

Можете да ги откриете в аптеките в страната, а също така да поръчате и онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където често има атрактивни цени и промоции.

borola