нарушена микрофлора

Вагиналният дисбаланс (нарушена микрофлора) може да повлияе негативно на лекарствата за превенция на ХИВ (лекарства за профилактика преди експозиция (PrEP). Това установява проучване на изследователи от Медицинския факултет на университета на Минесота в САЩ. Резултатите са публикувани в списанието с отворен достъп PLOS Pathogens.

Нарушена микрофлора и влияние на вагиналните бактерии върху ефекта на PrEP лекарства

Все още няма ваксина срещу ХИВ заради сложната биология на самия вирус. Има обаче няколко начина за предотвратяване на предаваната предимно по полов път инфекция. Един от тези начини е приемът на т.нар. лекарства за профилактика преди експозиция (PrEP). Въпросните медикаменти са много ефективни при мъжете и значително по-малко при жените.

Последните изследвания по темата сочат, че някои вагинални бактерии са свързани с повишен риск от заразяване с ХИВ и намалена ефикасност на PrEP.

Новото проучване изследва влиянието на бактерии във влагалището върху ефекта на PrEP лекарствата, а оттам и върху инфектирането с ХИВ.

Главният автор Никол Клат и неговият екип изследват проба от цервикален секрет на жени със и без бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е най-често срещаната влагалищна инфекция. Дължи се на повишено количество анаеробните микроорганизми във влагалището и понижено ниво на лактобацили. Едни от най-характерните симптоми са обилно вагинално течение, дискомфорт, парене и сърбеж. Лечението е продължително и упорито. Въпреки терапията инфекцията често рецидивира.

Изследователите установяват, че бактериите, причинители на вагиноза, са в състояние да метаболизират PrEP лекарствата и потенциално да намалят ефективността им. Учените смятат, че подобряване на профилактиката и лечението на вагиноза ще е от решаващо значение за по-високата превенция на ХИВ при жените.

„Женското здраве не е достатъчно добре проучено. Трябва да се работи много в тази насока. Нашето изследване показва, че е критично необходимо по-надеждно лечение на бактериална вагиноза“, категорична е д-р Клат.

У нас има ефективно лечение при нарушена микрофлора на влагалището

За възстановяване на влагалищната микрофлора български гинеколози препоръчват Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Комбинацията от тези два естествени продукта осигурява отлично женско здраве. Едновременният прием доставя на организма оптимални дози млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Съставките се допълват перфектно. Резултатът е нормално вагинално pH, преодоляване на влагалищното раздразнение, сърбежа и неприятната миризма. И още – повишена локална имунна защита на вагиналната и чревната лигавица.

Продуктите са напълно безопасни, когато се използват според предписанието. Не съдържат консерванти и изкуствени овкусители. Подходящи за девствени момичета, бременни, кърмещи и жени в менопауза. Предлагат се в аптеките в цялата страна. Сайтът на електронен магазин МоМо – www.momo.bg, дава възможност за онлайн поръчка. Възползвайте се от намаленията, които можете да откриете само онлайн!

borola