вагинална флора

Като вагинална флора се означава съвкупността от микроорганизми (основно бактерии и гъбички), които естествено обитават влагалищното съдържимо. Вагиналната флора включва множество видове. От тяхната численост зависи в голяма степен цялостното интимно здраве на жената.

Вагинална флора

Състав. При нормални условия повечето бактерии във вагиналната флора не създават проблеми, напротив – допринасят за поддържане на интимното здраве на жената. Означават се като вагинални пробиотици, или полезна вагинална флора. Най-голям в нея е броят на лактобацилите.

Естествена част от вагиналната флора обаче са и потенциално болестотворни микроорганизми като гъбичките от род Кандида и бактериите от род Гарднерела. В някои случаи във влагалищното съдържимо може да попаднат и едноклетъчни паразити от род Трихомонас, които буквално изяждат бактериите и гъбичките.

Баланс и дисбаланс. Колониите на опасните бактерии и гъбички в естествената вагинална флора обикновено не създават проблеми. При здрави жени техният брой се компенсира от преимущественото съдържание на лактобацили, т.е. вагиналната флора се намира в състояние на строг баланс. Много фактори обаче могат да нарушат този баланс и да се създадат условия за доминираща роля на вредните бактерии и гъбички във влагалищното съдържимо. Такива фактори са:

  • отслабването на интимната хигиена
  • ползването на агресивни интимни продукти без лекарска консултация
  • необезопасените сексуални контакти и др.

Поддържането на крехкия баланс на естествената вагинална флора зависи както от избягването на тези фактори, така и от допълнителните грижи за полезните вагинални бактерии.

За траен баланс на вагиналната флора

Доказан продукт, на който всяка жена може да разчита за поддържане на балансирана вагинална флора е Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Действието на Лактобор Интим е насочено изцяло към стимулиране дейността на полезните лактобацили и блокиране възможността от размножаване на вредните бактерии и гъбички. Това действие се дължи на съдържанието на гликоген и млечна киселина (лактат).

Гликогенът се ползва за храна от лактобацилите, а млечната киселина възстановява естественото кисело pH на влагалището, в което вредните бактерии не могат да просъществуват дълго. Прилагането на Лактобор Интим е вярното, безопасно и ефикасно решение за трайно поддържане баланса на естествената вагинална флора.

borola