интимни инфекции

Изследователи от университета в Илинойс, Чикаго установяват, че използването на менструална чашка може да намали риска от интимни инфекции. Учените разглеждат как се отразява средството за менструална хигиена върху развитието на влагалищни инфекции, болести, предавани по полов път и вагиналния микробиом. Проучването е публикувано в сп. PLOS Medicine.

Какво представлява менструалната чашка?

Менструалните чашки за многократна употреба са направени от медицински силикон и са особено рентабилен подход в страните, които се борят с периодичната бедност. С форма на камбана, те могат да бъдат поставени във влагалището за улавяне на менструална кръв, преди да бъдат извадени, измити и използвани отново. Учените провеждат изследване за използването на менструална чашка и влиянието върху интимното здраве на девойки в Кения. Те предполагат, че положителния резултат, наблюдаван при използването на менструална чашка, е защото продуктите поддържат здравословен микробиом по време на менструация: Ако вагината е здрава, значи е по-устойчива на патогени, предавани при полов контакт и не само.

Повече за проучването

Проучването е проведено сред 436 кенийски момичета, които посещават средно училище. Половината от участничките са използвали менструална чашка, а останалите – тампони или превръзки. Чрез вагинален тампон всички участнички бяха тествани за бактериална вагиноза на всеки 6 месеца и полово-предавани инфекции (включително гонорея, хламидия и трихомониаза) на 12 и 30 месеца. Вагиналните тампони също бяха използвани за анализ на вагиналния микробиом на момичетата. Общо 289 от всички девойки развиват бактериална вагиноза. 162 от случаите са сред представителките от контролната група, а 127 – от групата, която използва менструална чашка. Това се равнява на 24% по-нисък риск. Въпреки че на пръв поглед не се наблюдава зависимост между използването на менструална чашка и понижен риск от полово-предавани инфекции, учените откриват такава след отчитане на фактори, като сексуална активност и възраст на участничките.

Учените откриват още, че делът на бактерията Lactobacillus crispatus във вагиналния микробиом е с 37% по-висок при ползващите менструална чашка. Тази бактерия е свързана с вагиналното здраве и намалява, когато се появи дисбиоза – дисбаланс в микробиома, свързан с интимни неразположения. Изследователите предполагат, че менструалните чашки са по-полезни за вагиналния микробиом в сравнение с други продукти, тъй като премахват кръвта от вагиналния свод. Тампоните, за разлика от тях, не го правят. Това означава, че вагиналният свод се превръща в среда, благоприятна за растежа на бактерии, които могат да причинят инфекции.

Природна комбинация за здраво влагалище без интимни инфекции

Lactobor® Intim / Лактобор Интим вагинален гел и Lactobor / Лактобор® капсули са два продукта, специално разработени и създадени с грижа за женското интимно здраве. Заедно те доставят нужното количество млечна киселина, гликоген, лактобацили (Lactobacillus bulgaricus) и бета глюкан за възстановяване на баланса във вагиналната флора. Помагат за нормализиране на влагалищното pH и намаляване на „лошите“ бактерии, причинители на инфекции. Допринасят за повишаване на локалната имунна защита на вагиналната и чревна лигавица.

Продуктите предоставят дългосрочно решение и предотвратяват рецидивите, които могат да възникнат след излекуване на първичните инфекции. Отличават се с удобен прием/употреба. Подходящи за са жени от всички възрасти.

Търсете в аптеките в страната или поръчайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola