атрофичен вагинит

В процеса на стареене, особено през периода на менопауза и след това, често жените страдат от атрофичен вагинит. Около 40% от тях в световен мащаб изпитват състоянието, но само 14% търсят решение на проблема. Атрофичният вагинит или още наречен вагинална атрофия може сериозно да влоши качеството на живот. Ако не му се обърне внимание навреме, носи със себе си редица последици. Затова и целта на тази статия е даде яснота относно състоянието и какво да сторят дамите, за да се справят с него.

Какво е атрофичен вагинит – същност и причини за възникване?

Нека първо да започнем от причините, пораждащи атрофичен вагинит, за да се разбере по-добре състоянието. В репродуктивна възраст вагиналният епител при жените се уплътнява под въздействието на производство на естроген и гликоген. С напредване на възрастта обаче, особено в периода на менопауза, се наблюдава спад в нивата на хормона. Това води до загуба на еластичност на лигавицата, до нейното изтъняване и изсушаване, и намаляване количеството на вагинален секрет. А в това се изразява и същността на явлението атрофичен вагинит. До тук разбрахме основната причини за състоянието, но тя не е единствена. До вагинална атрофия може да се стигне и заради прием на някои медикаменти, оказващи влияние на хормоните. Освен това отстраняване на единия или двата яйчника по хирургичен път, както и рентгенотерапия или химиотерапия се оказват предпоставка за това. Атрофичният вагинит засяга основно менопаузалните жени, но може да се наблюдава и при наскоро раждали жени и кърмачки.

Най-често срещани симптоми при атрофичен вагинит

Всъщност вагиналната атрофия не остава скрита, женското тяло алармира с различни сигнали, които подсказват, че нещо не е наред. Най-често срещани са:

Тези симптоми не са за подценяване и е необходима консултация със специалист за назначаване на адекватно лечение. Ако не се обърне внимание на състоянието може да се стигне до инфекции на урогениталния тракт.

Рискови фактори, които могат да причинят атрофичен вагинит

Да, точно така, съществуват и някои такива фактори, които се оказват предпоставка за състоянието. Някои нездравословни навици като тютюнопушенето например, намалява нивото на естроген в организма и влияе негативно на кръвообращението. Така се намалява притока на кръв в областта на влагалището. Освен това, според редица направени проучвания, жените които не раждат нормално, са в по-голяма степен застрашени от атрофичен вагинит през периода на менопауза. Липсата на полов живот е друг фактор, който влошава кръвообращението и симптомите на естрогенен дефицит.

Ефективна природна комбинация срещу атрофичен вагинит

В повечето случаи състоянието атрофичен вагинит може да бъде овладяно. За тази цел специалистите у нас препоръчват мощната комбинация от Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Съдържащите се в гела млечна киселина и гликоген нормализират по естествен начин нормалните нива на pH във влагалището и възстановяват баланса във вагиналната екосистема. От другата страна капсулната форма повишава локалната имунна защита и оказва благотворно действие на чревната микрофлора, заради добре подбрания състав от бета глюкан и млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus. Продуктите са с високо качество и профил на безопасност, което ги прави подходящи за продължителна употреба.

Потърсете в аптеките или поръчайте онлайн още сега от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola