бяло течение при жените

В статията ще прочетете:

Физиологичното вагинално / влагалищно течение е секрет, който се отделя от жлезите на маточната шийка и жлезите около входа на влагалището (вагина). Състои се главно от слуз, мъртви клетки и микроорганизми, които защитават вагиналната флора. На вид е бистро или белезникаво, с пастовидна консистенция. Няма характерен цвят и мирис. Основната му функция е протективна. Поддържа кисела вагиналната среда (pH 3,5-4,2) и относителен баланс между полезните млечнокисели бактерии (лактобацили) и грам-отрицателни патогенни бактерии. По този начин потиска развитието на болестотворни причинители. Играе също важна роля при половия акт. Неделима част е от живота на жената от пубертета до менопаузата, когато поради естрогенния дефицит, количеството му рязко намалява.

Отделеният вагинален секрет варира от жена до жена като количество, мирис, консистенция и цвят (от бистър до бледо млечен; жълтеникав при засъхване върху бельото). Характеристиките се определят главно от периода на менструалния цикъл. Обикновено по-обилен влагалищен секрет има при овулация, при имплантация на вече оплодена яйцеклетка, при сексуална възбуда и в кърмаческия период. Това е нормална физиологична промяна и няма повод за безпокойство.

Към проблем насочва обилно, гъсто, с необичаен цвят (зеленикав, жълтеникав, сивкав) и мирис (на развалена риба, на нещо сладникаво или зловонно) течение. А така също парене, сърбеж, смъдене, болка при уриниране (дизурия) или полов контакт (диспареуния). При наличие на някое от тези оплаквания е необходимо веднага да се потърси лекарска помощ.

Причини за абнормно влагалищно течение

Най-честите причини за абнормно вагинално течение са свързани с инфекция или възпаление и включват:

 • вагинална кандидоза
 • бактериална вагиноза
 • цервицит (възпаление на маточната шийка)
 • гонорея
 • хламидия
 • трихомониаза
 • наличието на чуждо тяло във влагалището (например забравен тампон или заседнал кондом)
 • тазово-възпалителна болест

Абнормна продукция на влагалищен секрет може да настъпи и в следните ситуации:

 • прием на антибиотици
 • прием на орални контрацептиви
 • използване на вагинални душове и на парфюмирани продукти за интимна хигиена
 • използване на вътрематочни устройства за предпазване от бременност
 • вагинална фистула
 • вагинална атрофия

По правило причините за абнормно вагинално течение (вагинална кандидоза, бактериална вагиноза, менопаузални симптоми) са безобидни. Налице е дискомфорт, който се преодолява с адекватно лечение. В много редки случаи необичайното вагинално течение е признак за злокачествено заболяване.

Понякога обаче абнормният вагинален секрет е знак за полово предавани инфекции. Примери за такива са вече споменатите гонорея, хламидия, трихомониаза. И още – сифилис, човешки папилома вирус (HPV), херпес симплекс вирус (HSV), човешки имунодефицитен вирус (HIV), хепатит В и С. Полово предаваните болести се разпространяват от човек на човек при полов контакт (вагинален, орален или анален).

Често срещани са сред младите хора и могат да доведат до сериозни усложнения като безплодие. За ограничаването им от значение са редовните профилактични прегледи, скрининговите тестове и прилагането на налични ваксини.

Цвят на вагиналното течение – важен индикатор за женското интимно здраве

Промяната в цвета на влагалищният секрет говори много за влагалищното здраве. Познаването на значението на основните цветови нюанси е важно за бързо и адекватно реагиране при гинекологичен проблем.

Прозрачен или леко белезникав
Както вече споменахме в началото, нормалното вагинално течение е прозрачно. В дните около и по време на овулацията то наподобява цвета и консистенцията на яйчен белтък и е по-обилно от обикновено. Непосредствено преди началото на менструалния цикъл секретът се сгъстява и става белезникав.

Бял
Вагинално течение без мирис и с вид на пресечено мляко е сигнал за вагинална кандидоза. Основна причина за тази често срещана инфекция сред жените в детеродна възраст са дрождите от вида Candida Albicans. Освен със специфично на цвят вагинално течение, кандидозата на влагалището протича със засилен сърбеж, а нерядко и парене при уриниране.

Жълто-зелен
Пенестият жълто-зелен влагалищен секрет с неприятна миризма в дните след менструалния цикъл издава трихомониаза. Това е сред най-често срещаните полово предавани болести. Причинява се от паразита Trichomonas vaginalis. Може да предизвика зачервяване в областта на външните полови органи (вулвата), оток на влагалищната лигавица и болка по време на сексуален контакт. Необходимо е незабавно лечение, тъй като инфекцията може да хронифицира и да доведе до фертилни проблеми.

Сивкаво-белезникав
Сивкаво-белезникавото вагинално течение с остър мирис на развалена риба е ясен признак за бактериална вагиноза. „Виновникът“ за появата на тази инфекция е бактерията Gardnerella vaginalis. С цел намаляване популацията на този нормален обитател на влагалището се изисква предприемане на своевременни терапевтични мерки.

Ръждиво-червеникав
Течение с подобен цвят обикновено е свързано с хормонален проблем или имплантационно кървене (зацапване) в началото на бременността при около 15-25% от бременните.

Признаци за нужда от лекарска помощ и помощ у дома

Консултация с гинеколог е необходима при:

 • наличие на бял, жълто-зелен, сивкаво-белезникав или ръждиво-червеникав гъст влагалищен секрет
 • силна неприятна вагинална миризма
 • зачервяване, сърбеж и парене във влагалището
 • кожен дискомфорт в областта на вулвата
 • вагинално кървене или зацапване, което се появява извън периода на менструация
 • болка в таза или при уриниране

За облекчаване на състоянието помага:

 • прилагане на студен компрес в областта на вулвата
 • избягване на полови контакти
 • прием на пробиотични храни (кисело мляко, кефир, ферментирали зеленчуци)

Непременно трябва да се посети лекар, ако симптомите не се подобрят в рамките на седмица или ако състоянието се влоши!

Терапевтично решение при абнормно влагалищно течение в резултат на влагалищни инфекции

В случаите, когато причината за необичаен вагинален секрет е вагинит (вагинална кандидоза или бактериална вагиноза), наши специалисти препоръчват комбинирана терапия. За оптимален ефект е силно желателно да се прилагат средства през устата и вагинално. Увеличават се доказателствата, че най-добра е комбинацията на млечна киселина, гликоген, полезни млечнокисели бактерии и естествения имуномодулатор бета глюкан.

Тези съставки издигат грижата за женското интимно здраве на едно по-високо ниво! Приемът им допринася за по-бързото възстановяване на баланса между „добрите“ и „лошите“ микроорганизми във влагалището. С нормализиране на влагалищната микробиота (микрофлора) неразположенията като сърбеж, раздразнение, парене и абнормно вагинално течение отшумяват. Функцията на имунната система се подобрява, а с това се повишава и естествената защита на организма. Податливостта към влагалищни инфекции намалява и женското интимно здраве укрепва.

Продукти с изброените съставки са безопасни и са с отлична поносимост. Лесни са за прием/използване. Подходящи са за всяка жена във всеки етап от живота ѝ. Могат да се използват от девствени момичета, жени в детеродна възраст и менопауза, бременни и кърмачки.