влагалищна атрофия

Оспемифен и системна хормонална терапия са ефективни при лечение на влагалищна атрофия (атрофичен вагинит) и благоприятстват вагиналния микробиом. Това показва проучване на изследователи от Северноамериканското общество по менопауза (NAMS). Резултатите са публикувани в сп. Menopause.

По думите на учените успехът на лечението се крие в това, че се понижава нивото на „лошите“ и се повишава нивото на „добрите“ бактерии във влагалищната флора.

Влагалищна атрофия – повече за предлаганото лечение

Според по-нови изследвания съставът на влагалищната микрофлора е фактор за появата на атрофичен вагинит. Има данни, че вагиналният микробиом при жени с леко до умерено изтъняване на влагалищната лигавица е с по-малко „добри“ лактобалици. Едновременно с това популацията на „лоши“ бактерии като Гарднерела, стрептококи и Превотела е висока.

В изследването, за което стана въпрос в началото, се оценява ефектът на оспемифен и на системна хормонална терапия върху състава на влагалищната микрофлора.

Тук отваряме една скоба, че оспемифен е естрогенов агонист, т.е. възпроизвежда физиологичните ефекти на естествените женски полови хормони (естрогените).

За целта на проучването изследователите сравняват състава на влагалищната микрофлора на менопаузални жени със и без атрофичен вагинит.

Резултатите са категорични – съставът на влагалищната флора при жените с атрофия на влагалищната лигавица е различен от този при останалите жени. Равновесието между „лошите“ и „добрите“ бактерии е нарушено в полза на първите.

Решение обаче има

Данните показват, че балансът на бактериите във влагалището може да бъде възстановен чрез прием на оспемифен и прилагане на системна хормонална терапия.

„Проучването е малко. Наличните данни обаче сочат, че както оспемифен, така и системната хормонална терапия са ефективни при жени с атрофичен вагинит. Те влияят положително на микробиома на влагалището. В бъдеще възнамеряваме да отидем по-далече. Плановете ни са да направим оценка на промените във влагалищната флора и имунологичните маркери. Планираме да изследваме и връзката между тези промени и пикочо-половите инфекции“, казват в заключение учените.

Друг доказано работещ подход при лечение на влагалищна атрофия

Менопаузалните жени с атрофичен вагинит, които се страхуват да приемат хормони и синтетични хормонални лекарства, могат да се доверят на една доказана комбинация. Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lacotobor® капсули успешно се борят с промените във влагалищната лигавица.

Благотворното действие на вагиналния гел и капсулите върху женското интимно здраве се дължи на проверените природни съставки:

  • млечна киселина
  • гликоген
  • млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus
  • бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие

Приемът съдейства за нормализиране на влагалищното pH, повишаване на локалната имунна защита и възстановяване на нормалната вагинална и чревна флора.

Продуктите са с високо качество, гарантиран произход и достъпни цени. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola