вагинални инфекции по време на бременност

Вагинални инфекции по време на бременност са често срещани здравословни състояния, защото тялото на жената претърпява редица промени. Тези инфекции могат да предизвикват дискомфорт и да тревожат дамите, но знанието какво да очакват и как да ги управляват е от голямо значение. Нека разгледаме най-често срещаните видове вагинални инфекции по време на бременност и какво можете да направите, за да сте здрави.

Вагинални инфекции по време на бременност – малко повече за проблема

По време на бременност хормоналните колебания, промените в имунната система и във вагиналното pH могат да създадат благоприятни предпоставки за инфекции. През периода на бременността те могат да се появят по различни причини, но добрата новина е, че повечето са лечими с правилната грижа и внимание. Ключът е ранното откриване и правилното управление, за да се предотвратят всякакви усложнения както за майката, така и за бебето.

Бактериална вагиноза – една от изискващите внимание вагинални инфекции по време на бременност

Една от най-честите вагинални инфекции по време на бременност е бактериалната вагиноза. Това състояние възниква, когато има свръхрастеж на вредни бактерии във влагалището, нарушавайки естествения баланс на добрите. Симптомите са необичайно течение, наподобяващо миризма на риба, сърбеж или парене. Състоянието изисква внимание, защото по време на бременност то е свързано с по-висок риск от преждевременно раждане, преждевременно разкъсване и инфекция на феталните мембрани. Ето защо е важно да потърсите медицинско лечение, ако подозирате инфекция.

Вагинална кандидоза – чест виновник за вагинални инфекции по време на бременност

Друг често срещан тип вагинална инфекция по време на бременност е вагинална кандидоза. Инфекциите с дрожди се причиняват от свръхрастеж на Candida, вид гъбички, които естествено живеят във влагалището. Хормоналните промени по време на бременност могат да предизвикат този свръхрастеж, водещ до симптоми като гъсто, бяло течение, сърбеж и зачервяване. Гъбичните инфекции са особено чести през втория и третия триместър и въпреки че са неудобни, обикновено не представляват сериозен риск за бебето. Противогъбичните лечения без рецепта обикновено са безопасни по време на бременност, като е важно да се консултирате с вашия лекуващ лекар за подходящия курс на лечение.

Хламидия като една от полово предаваните влагалищни инфекции по време на бременност

Хламидията е често срещана полово разпространена инфекция, дължаща се на бактериите от рода Хламидия трахоматис. Симптомите й включват често и болезнено уриниране, появява на жълто или зеленикаво течение и вагинално кървене по време на бременността. В 75% от случаите обаче не се наблюдава симптоматика. Хламидията е рисков фактор за извънматочна бременност. Развитието й по време на бременност може да причини инфекция на феталните мембрани и околоплодната течност. Тя може да доведе до инфекция на новороденото, която да засегне очите, ушите, гениталиите и белите му дробове.

Надеждна комбинация срещу вагинални инфекции по време на бременност

За овладяване на вагиналните инфекции, възникнали по време на бременност, жените могат да разчитат на два напълно безопасни, натурални продукта:

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел е със съдържание на млечна киселина и гликоген. Двете естествени съставки работят в комбинация за намаляване на вредните микроорганизми, нормализиране на вагиналното pH и възстановяване на влагалищната микрофлора. Гелът облекчава симптомите на влагалищни инфекции, като абнормално течение, сърбеж, неприятна миризма и раздразнение.

Лактобор / Lactobor® капсули е продукт в капсулна форма, който допълва и усилва действието на гела. Съдържа висок брой млечно- кисели бактерии Лактобацилус булгарикус и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Продуктът нормализира и поддържа вагиналната и чревната микрофлори, и съдейства за укрепване на защитните функции на организма.

Комбинацията от двата продукта успешно се прилага за профилактика и поддържащо лечение на бактериални и гъбични инфекции и техните рецидиви.

Потърсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola