вагинални проблеми

Вагината има потенциал да се самопочиства, да поддържа състава на своето съдържимо и да се предпазва от инфекции. Има обаче няколко наглед безобидни практики, които нарушават баланса и водят до вагинит и други вагинални проблеми.

Скритите причини за вагинални проблеми

Носенето на бельо от изкуствени материи. Много жени, в стремежа си да изглеждат секси и привлекателни, редовно носят бельо от изкуствени материи. То е подходящо за специални случаи, но при ежедневно носене създава услвия за вагинални проблеми. Най-често предизвикват вагинит, или вагинална инфекция от бактериален или гъбичен произход. Причината се крие във факта, че тези материи протъркват кожата, задържат влага и не позволяват отделянето на телесната топлина. Това създава идеални условия за развитие на гъбички и бактерии.

Обезкосмяване. Макар днес да се разглежда като допълнение към женската интимна хигиена, обезкосмяването на вагиналната зона крие опасности. Основна роля на вагиналното окосмяване е да предпазва кожата от протъркване и раздразнение. При премахването му най-често се провокират проблеми като херпес, стрептококови вагинални инфекции и такива, причинена от Стафилококус ауреус.

Вземане на интимен душ. Ако не е специално предписана от лекар, тази процедура трябва да се избягва, защото нарушава баланса на вагиналната микрофлора. Това нарушава естествените защитни сили на вагината и прави жената изключително податлива на вагиноза. Освен това се повишава рискът от полово предавани болести и дори от стерилитет. Няма сериозна причина да се прави редовен вагинален душ, а има много ползи от това да не се прави. Зад това твърдение застават много гинеколози.

Прием на много сладки, пикантни или силно ароматни храни. Учудващо или не, но много храни променят състава и респективно pH на тялото, като вагината не е изключение. Такива храни са чесънът, кърито, аспарагуса и др. Нерядко те са причина за поява напритеснителна и нехарактерна вагинална миризма. Не само променят миризмата, но и повишават податливостта към вагинални проблеми. Същото важи и за твърде сладките храни. Ефектът се дължи на това, че простите захари стимулират растежа на вредните бактерии във влагалищното съдържимо.

За успешно справяне с вагиналните проблеми

За нормализиране на вагиналната флора и по-бързо справяне с вагинити и бяло течение с миризма препоръчваме прилагането на Лактобор Интим гел/Lactobor® Intim. Той нормализира вагиналното pH и стимулира растежа на полезните лактобацили във влагалищното съдържимо. Това го прави подходящ за прилагане успоредно с антибиотично лечение или самостоятелно за профилактика и справяне с вагинални проблеми.

 

borola