Гъсто бяло течение

Въпреки, че темата за интимния комфорт на жените, преминаващи средна възраст се разглежда по-скоро като табу, това не би трябвало да омаловажава нейната значимост. С наближаването на 50-годишна възраст при голяма част от жените зачестяват случаите на бяло течение и усещания за вагинален дискомфорт, а при около 10% от дамите подобни оплаквания се наблюдават и в по-ранен период.

Бяло течение и други вагинални смущения

Интимният дискомфорт при жените може да се дължи на няколко често срещани състояния:

– атрофичен вагинит
бактериална вагиноза
– гъбични инфекции
– вагинална сухота и др.

Какви са причините?

Основната причина за поява на подобни състояния с напредването на възрастта са хормоналните изменения, които настъпват в женския организъм. Половите хормони се секретират в по-малки количества от постепенно атрофиращите яйчници. Последствията от този хормонален спад се отразяват много осезаемо на състоянието на влагалището. Естественото му овлажняване постепенно се губи, вагиналните стени изтъняват и губят еластичността си, изменя се състава на влагалищното съдържимо. Всичко това създава благоприятни условия за развитие на бактерии и гъбички, които преодоляват защитната бариера на полезната микрофлора и причиняват споменатите по-горе вагинални проблеми.

Значимост на вагиналния дискомфорт

Всички състояния, които предизвикват вагинален дискомфорт, може да доведат и до болки при полов акт. Това понижава значително влечението на жената към сексуалното общуване и често води до различни психологични смущения. Широко разпространено и погрешно схващане е, че подобни интимни проблеми засягат само жените в напреднала възраст. Истината е, че вагиналните заболявания може да поразят всяка жена, особено тези, които подценяват интимната си хигиена или прекаляват с вагинални душове или други “агресивни” интимни грижи.

Превенция и преодоляване на вагиналния дискомфорт

Както стана дума болшинството от вагиналните проблеми на жените около средна възраст се дължат на настъпващите хормонални колебания. Основният ефект от това е свързан с намаляване на естественото овлажняване на влагалището и отделянето на по-малко гликоген, с който “полезната” вагинална микрофлора се храни. Преодоляването на този негативен ефект може значително да помогне на засегнатите жени. С тази цел на тях се препоръчва ползването на Лактобор Интим гел.

Неговият естествен състав повишава нивата на полезните бактерии – лактобацили и им осигурява оптимално количество гликоген – основният им хранителен източник. С прилагането на Лактобор Интим гел се стимулира дейността на нормалната вагинална микрофлора – естествената защита на всяка жена срещу състоянията, предизвикващи интимен дискомфорт. Действието и позитивния ефект на Лактобор Интим е потвърдено от редица специалисти и доволни пациентки.

borola