гъбична инфекция при бременност лечение

Лечение на гъбична инфекция при бременност с високи дози флуконазол (fluconazole) крие риск от вродени дефекти на плода. За това алармират експерти от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).
Флуконазол е вещество, което принадлежи към химичния клас на триазоловите производни. Използва се за лечение на гъбични инфекции на влагалището, устната кухина, гърлото, хранопровода и други части на тялото. Прилага се също при менингит, причинен от гъбички. Употребява се и за профилактика на гъбични инфекции при пациенти на химио- и лъчетерапия преди трансплантация на костен мозък.

Гъбична инфекция при бременност – повече за опасното лечение

От FDA предупреждават, че прекомерно високите дози флуконазол (между 400-800 мг дневно) са опасни. Според изнесените данни прекалено голямото количество флуконазол увеличава риска от редки вродени аномалии на плода през първия триместър от бременността. Изненадващо подобна зависимост не е открита при прием на еднократна ниска доза (150 мг) за лечение на вагинална кандидоза.

„Обикновено флуконазол се използва за лечение на хронични вагинални инфекции. При това показание най-често се предписва в ниски дози. Прилага се и при други системни инфекции, а също и при пациенти с компрометирана имунна система. Именно поради това продължителният прием на високи дози флуконазол по време на бременност не е обичаен. Изключително рядко се предписва лекарствен продукт с това активно вещество по време на бременност при отчитане ползите спрямо рисковете за плода“. Коментарът е на акушер-гинекологът д-р Едвин Гузман, завеждащ Отделението по фетална медицина в медицински център Langone в Ню Йорк.

Въз основа на наличната информация от FDA променят категорията на лекарствените продукти с флуконазол във високи дози за дълги периоди от време през бременността от C на D

Категория D означава, че има доказателства, че употребата на въпросните лекарства крие риск за плода. Все пак обаче използването им е допустимо при бременни жени със сериозни или животозастрашаващи проблеми.

Категорията на лекарствените продукти с флуконазол, използвани еднократно в ниска доза при вагинална кандидоза, остава непроменена – C.

Експертите са категорични, че бременните, на които се предписват лекарствените продукти с флуконазол, трябва да бъдат информирани за потенциалните рискове за плода. Бременните и жените, планиращи бременност, приемащи подобни продукти, е нужно да уведомят за това своя лекар.

Безопасно лечение на гъбична инфекция при бременност

Светила в областта на акушерството и гинекологията у нас препоръчват Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули при вагинална кандидоза през бременността. Продуктите са с доказана ефективност и безопасност. Осигуряват оптимално количество гликоген, млечна киселина, млечнокисели бактерии и бета-глюкан. Едновременният им прием възвръща равновесието във влагалищната флора, като нормализира интимното pH. Допринася за намаляване на „лошите“ микроорганизми, причиняващи инфекции. Облекчава незабавно неразположенията и се грижи активно за интимното здраве на бременните жени.

Вагиналният гел е в малки пластмасови туби с удобен апликатор, а капсулите са с лесен прием.
Продуктите се предлагат в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, достъпен от всяка точка на страната.

borola