против гъбична инфекция

Чревните клетки имат важна роля против гъбична инфекция, причинена от Кандида албиканс (Candida albicans; C. albicans). Това установяват учени от Института за изследване на природни продукти и биология на инфекциите „Лайбниц“ – Институт „Ханс Кнол“ (Leibniz-HKI) в Йена, Германия. Резултатите от тяхното проучване са публикувани в сп. Nature Communications.

„Чревните клетки поддържат „добрите“ млечнокисели бактерии (лактобацили). С тяхна помощ въпросните бактерии се множат, „лишават“ гъбичката Кандида от храна и така на практика спират растежа ѝ“. Коментарът е на д-р Ракел Алонсо-Роман, една от авторите на изследването. По думите ѝ гъбичката Кандида албиканс е принудена да приспособи метаболизма си към новите условия и в резултат става по-малко заразна. С допълнителния прием на пробиотици, пък се възстановява влагалищната микрофлора.

Против гъбична инфекция – повече за ролята на чревните клетки

Тук е мястото да кажем, че инфекциите, причинени от Кандида албиканс, като вулвовагинитите, се лекуват успешно с млечнокисели бактерии. „Вече знаем, че лактобацилите са в състояние да противодействат и да предотвратят гъбична инфекция, а дори и да елиминират гъбичките. Сега търсим отговор на въпроса как го правят“, казва д-р Бернхард Хюбе, друг от авторите на проучването. В опит да си отговорят изследователите разработват компютърни модели, които:

  • са способни да „предскажат“ как се държат млечнокиселите бактерии от вида Лактобацилус рамнозус (Lactobacillus rhamnosus) при среща с Кандида

„Въз основа на данни от предишни изследвания компютърните модели „предвиждат“, че лактобацилите ще се размножават и ще вземат числено превъзходство над Кандида“. Това казва д-р Марк Греснигт, който също е автор на проучването.

Експерименти в лабораторна среда обаче показват, че бактериите не се държат според очакваното. „Млечнокиселите бактерии започнаха да се размножават едва когато добавихме епителни клетки от червата.“, подчертава д-р Греснигт.

Изследователите успяват да разберат как точно гъбичките Кандида адаптират метаболизма си към новосъздадените условия

Оказва се, че липсата на достатъчно хранителни вещества в червата предизвиква промени в генетичната активност на Кандида албиканс. В резултат гъбичката става по-малко заразна и не уврежда чревните клетки.

Против гъбична инфекция все повече специалисти у нас препоръчват…

Формулата комбинира млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Продуктът съдейства за нормализиране на вагиналната и чревна микрофлора, и за повишаване на локалната имунна защита на вагиналната и чревна лигавица.

Представлява комбинация от млечна киселина и гликоген. Спомага за бързо нормализиране на влагалищното pH, веднага противодейства на раздразнението, сърбежа и неприятната миризма. Възстановява нормалното ниво на лактобацилите.
Продуктите се допълват взаимно. Практически безопасни са и имат отлична поносимост. Подходящи са за девствени момичета, бременни и кърмачки, жени в менопауза. Предлагат се в аптеките и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola