хигиена по време на цикъл

Добрата интимна хигиена по време на цикъл е важна за здравето и комфорта на жената. През този специален период от месеца рискът от инфекции, включително и предаваните по полов път, е по-голям, защото цервикалната слуз намалява. Това улеснява преминаването на бактерии и други патогенни микроорганизми нагоре към матката и тазовата кухина. От друга страна менструалната кръв променя обичайното рН на здравото влагалище, като благоприятства растежа на гъбички, най-често от вида Candida albicans. Ето защо е важно от началото до края на менструацията да превърнете следните специални грижи за интимна хигиена в приоритет.

Сменяйте често хигиенните средства – правило номер едно за добра хигиена по време на цикъл

Един от най-важните съвети на специалистите по женско здраве е хигиенните средства да се подменят често – на всеки 2 до 4 часа в зависимост от това колко обилна е менструацията. Кръвта, която се изхвърля от женското тяло по време на цикъл, съдържа микроорганизми, които са естествени обитатели на влагалищната флора. Но когато те престоят продължително време във влажна и топла среда, растежът им се ускорява. Това крие риск от нарушаване на баланса между добрите бактерии и патогенните микроорганизми във вагината и развитие на инфекции. Някои дами с обилна менструация залагат на „двойна защита”, като използват едновременно две превръзки или превръзка и тампон. Но експертите са категорични, че това не е удачен вариант, защото създава илюзията, че там долу е сухо. В резултат жените прекарват повече часове без да подменят хигиенните материали и излагат интимното си здраве на риск.

Подмивайте се редовно

Редовното измиване на интимната зона (минимум 2 пъти на ден) също е задължителен навик, към който дамите в менструация е препоръчително да се придържат. Отмиването на застоялата кръв намалява риска от развитие на инфекции и премахва евентуалната неприятна миризма в деликатната област. Но и тук не бива да се престаравате. Вагината е самопочистващ се орган и не е необходимо да използвате силно ароматизирани измивни продукти или дамски душове в рутинната хигиена. Агресивните съставки по-скоро ще улеснят свръхрастежа на патогенните микроорганизми, защото нарушават алкално-киселия баланс на влагалищното рН.

Доверете се на натурални продукти за добро интимно здраве и превенция на вагинални инфекции

В периода около менструацията дамите могат да гарантират интимния си комфорт като заложат на естествени продукти. Оптимални количества млечна киселина за елиминиране на патогенните микроорганизми ще откриете в Лактобор Интим вагинален гел/Lactobor® Intim. Този натурален продукт имитира защитните механизми на влагалището като доставя необходимия гликоген за подхранване на „добрите” бактерии.

Оптимални резултати се наблюдават при комбиниран прием с Лактобор / Lactobor® капсули, които допълват и усилват действието на вагиналния гел. Те съдържат високо количество лактобацили – Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Съчетани заедно двата продукта възстановяват равновесието във вагиналната екосистема след менструация. Комбинацията е особено подходяща като профилактично средство при жени, които страдат от рецидивиращи влагалищни инфекции. Има доказана ефективност при лечение на вагинална кандидоза и бактериална вагиноза. Високият профил на безопасност прави двата продукта удачни за употреба във всеки период от живота на жената.

borola