гъбична инфекция на интимните части

При жените рискът от гъбична инфекция на интимните части е в пъти по-висок, отколкото при мъжете. Данните сочат, че около 75% от дамите развиват вагинална кандидоза поне веднъж в живота си. Инфекцията в повечето случаи е породена от свръхрастеж на Candida albicans – патогени, които са естествени обитатели на човешкото тяло. При здрав организъм те живеят в симбиоза с добрите бактерии, но разрастването на колонии дрожди може да доведе до неприятни симптоми и да причини сериозен дискомфорт. Най-често оплакванията при жените включват зачервяване, сърбеж, гъсто бяло течение и болка при уриниране или след полов контакт. Тъй като мъжете, макар и рядко, също страдат от гъбична инфекция на половия орган, в следващите редове споделяме повече за рисковете от предаване на кандидоза между интимните партньори.

Гъбична инфекция на интимните части при жените и ролята на мъжете

При незащитен полов контакт е възможно интимните партньори да си „предадат” гъбички от вида Кандида, защото патогенните микроорганизми са естествени обитатели на гениталиите както при жените, така и при мъжете. Но инфекция, съпроводена от симптоми, се развива под влиянието на рискови фактори, които създават благоприятни условия за свръхрастеж на дрождите. Когато говорим за вагинална кандидоза при жените, предпоставките, които повишават опасността от развитие на гъбички след полов контакт с инфектиран партньор са:

  • Бактериална вагиноза
  • Промяна в естественото рН на влагалището
  • Незадоволителна интимна хигиена
  • Бременност
  • Чест прием на антибиотици
  • Някои заболявания, като диабет

Въпреки че е възможно развитието на вагинална кандидоза след полов контакт, гъбичките не спадат към инфекциите, предавани по полов път.

Съвети за превенция на вагинална кандидоза

Ежедневното придържане към препоръките на експертите по женско здраве може да сведе до минимум рисковете от развитие на вагинална кандидоза след полов акт. Ето кои са те:

  • Използване на презерватив по време на секс
  • Ежедневно измиване на тялото с хладка вода
  • Носене на широки дрехи от естествени дишащи материи

Използването на предпазни средства по време на секс е полезен навик, който предпазва не само от вагинална кандидоза, но и от инфекции, предавани по полов път. Интимната хигиена е задължителна, но не бива да се престаравате. Измивните продукти, които съдържат агресивни съставки като изкуствени аромати и дамския душ са противопоказни за женското здраве. Те нарушават естественото вагинално рН и повишават риска от инфекции. Не на последно място е важно да подбирате внимателно бельото и облеклото. Изкуствените материи и прилепналите дрехи спарват, а влагалищните гъбички „процъфтяват” във влажна и топла среда.

Профилактика и овладяване на вагинална кандидоза по напълно натурален път

Комбинацията Лактобор Интим/Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули е създадена специално с грижа за женското здраве и се препоръчва за превенция и лечение на най-честите интимни инфекции. Двата продукта взаимно се допълват и възстановяват баланса във вагиналната микрофлора. Мощното им действие в борбата с упоритите гъбички Candida albicans се дължи на оптималните количества млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан в състава им. Резултатът от употребата на двата продукта е:

  • По-добра локална защитата на вагиналната и чревна лигавица
  • По-висок брой лактобацили в женския организъм
  • Възстановен рН баланс на вагиналната микрофлора

Продуктите са напълно безопасни, като могат да се използват от девойки, бременни жени и кърмачки. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola