употреба на дамски душ

Много жени са на мнение, че честата употреба на дамски душ им помага за поддържане на много добра интимна хигиена, както и че ще се предпазят от развитие на различни вагинални инфекции. Вярно е, че ако не се справяте добре с правилното поддържане на интимната област, това може да доведе до вагинален дискомфорт и до различни заболявания, свързани с това. Все повече гинеколози отричат употребата на дамски душ, а вместо това препоръчват използване на щадящи вагинални продукти за хигиена и носене на бельо от естествени материи. Но въпреки това, заради многобройните привърженици на дамски интимен душ в следващите редове сме подготвили отговор на въпроса, полезна ли е неговата употреба или по-скоро може да ни навреди.

Какво е дамски душ и какви са ползите от честата му употреба?

Дамският душ е приспособление, което се използва за вагинални промивки с вода и добавени към нея, сода, оцет и дори ароматизирани продукти. Това е помпичка, най-често с дълъг накрайник, която има за цел да „облее“ влагалището. В аптеките се предлагат интимни душове, които съдържат антисептици и аромати. Една, от всеки пет жени на възраст между 15 и 44 години използва редовно душове. Според тях има полза от честата употреба на дамски душ. Правят го, защото „обливането“ ги кара да се чувстват по-чисти и също така смятат, че може да ги предпази от влагалищни инфекции. Има много малко доказателства, в полза на тези твърдения.

Недостатъци при честа употреба на дамски душ

Честата употреба на дамски душ може да доведе до така наречената бактериална вагиноза. Това е състояние, при което са нарушава естествения баланс на бактериите във влагалището. Тези промени правят средата по-благоприятна за растежа на бактерии, причиняващи вагинална инфекция. Едно проучване сочи, че жените, които вече не използват дамски душ, са по-малко склонни да получат бактериална вагиноза.

Учените твърдят, че друга причина, да не употребявате такъв вид приспособление, е че се увеличава риска от тазово – възпалителна болест с до 73%. Това е инфекция на пикочните пътища, фалопиевите тръби и яйчниците.

Жените, използващи дамски душ редовно, по-често от един път в седмицата, изпитват по-голяма трудност при забременяване от тези, които не употребяват никакъв. Увеличава се и риска от извънматочна бременност.

Най-доброто и безопасно решение за поддържане на добра интимна хигиена

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел е щадящо средство за поддържане на отлична интимна хигиена и не нарушава влагалищното pH. В продукта се съдържа млечна киселина, която неутрализира ефективно неприятната миризма и възстановява нормалното pH на влагалището, и гликоген – храна за полезни млечнокисели бактерии. Продуктът е с клинично доказана ефективност, удобен и лесен за употреба.

borola