гликоген

Във влагалището на жените обикновено преобладават бактериите от род лактобацили (млечнокисели бактерии), които съдействат за производството на млечна киселина. Това създава леко киселинна среда във влагалището, която обикновено се поддържа в границите между 3,8 и 4,5 pH.

Вагиналният секрет с киселинност по-ниска от 4,5 в клиничните среди се използва като характеристика за това дали една жена има достатъчно здрава микрофлора. Докато pH, по-високо от 4,5, обикновено е характерно за състояние, наречено бактериална вагиноза.

Поддържането на по-киселинна среда е важно от гледна точка на това да се предотврати развитието и размножаването на болестотворни бактерии. Така се осигурява необходимия баланс между добрите и лошите микроорганизми.

Гликоген – роля за поддържане на интимното здраве на всяка жена

Ролята на гликогена, който се произвежда във влагалищния епител, е да стимулира растежа на лактобацили, познати още като пазители на женското интимно здраве. Достатъчният брой млечнокисели бактерии осигурява необходимата защита от болести и инфекции.

За целта гликогенът трябва да се раздроби на по-малки съставни части. Това се извършва чрез ензим, наречен амилаза. Този ензим има много важна функция за поддържане популацията на лактобацили, които населяват влагалището на жената.

Научни открития за ролята на гликогена

Скорошни проучвания отбелязват значимостта на важната функция на гликогена да се разпада под въздействието на а-амилаза и да съдейства за колонизацията и растежа на лактобацили. И тъй като във вагиналната микрофлора киселинността варира между неутрална и киселинна, е важно да се разбере как промените във вагиналното pH влияят на производството на гликоген.

Как нивата на pH влияят на разпада на гликоген?

  • При pH 4 активността на а-амилаза е ниска, но все още присъства. В този случай лактобацилите се държат под контрол и не се позволява техния свръх растеж.
  • При pH 5, 6 и 7 – активността на а-амилаза се повишава и гликогенът се разпада по-бързо, отколкото при pH 4.

Поддържане на добра интимна хигиена и нормално pH

За жените, които са склонни към чести инфекции в интимната област, се препоръчва допълнително стимулиране на производството на млечна киселина, а за това съдейства най-добре гликогенът, който представлява храна за лактобацилите. Така се стимулира растежа на нови лактобацили и се постигат оптимални нива на киселинност във влагалището (pH 4-4,5).

За целта подходящо средство е Лактобор Интим / Lactobor® Intim – вагинален гел, който съдържа млечна киселина и гликоген. Лактобор Интим възстановява киселинния баланс във влагалището и се отличава от други подобни продукти по натуралния си състав и безопасността на съставките.

borola