тампон инфекция

Индийски експерти в областта на биотехнологиите са разработили дамски тампон, чрез който бързо може да се диагностицира вагинална инфекция (вагинит). Това става ясно от статия в сп. ACS Omega, обобщаваща резултатите от изследването.

Идеята за тампон, с чиято помощ да се поставя диагноза вагинална инфекция, датира отпреди няколко години

Изказването е на Нереш Кумар Мани, биотехнолог от Манипалския технологичен институт (MIT) в Индия и водещ автор на проучването.

„Замисълът да се създаде достъпно средство, което бързо да открива вагинит, е провокиран от гъбичката Кандида албиканс (Candida albicans, C. albicans). Макар да е широко разпространена в човешкото тяло, все още не се говори достатъчно за нея. А трябва, защото тя е истинско бедствие за новородени, имуносупресирани хора и жени. Свръхрастежът ѝ се свързва с поява на инфекции на устната кухина и влагалището, развитие на септичен шок и сепсис“. Това заявява Нереш Кумар Мани в интервю за сп. The Scientist.

Първоначално той и колегите му търсят начин да открият един от първите признаци на вагинит – свръхрастеж на кандида във влагалищния секрет

Спират се на ленти, напоени с разтвор на L-пролин β-нафтиламид (PRO). Това е изходно вещество (субстрат), което реагира с отделяния от C. albicans ензим L-пролин аминопептидаза. „Когато влезе в контакт с ензима субстратът хидролизира и променя цвета си“, обясняват учените.

След това изследователите вплитат конци в дамски тампон, които са специално разработени да абсорбират достатъчно количество L-пролин аминопептидаза. Въпросните конци предварително са третирани с разтвор на хептан и със субстрата L-пролин β-нафтиламид.

Накрая учените правят така че тампонът да променя цвета си на розов само при достатъчна концентрация на L-пролин аминопептидаза. Колкото по-голям е броят на гъбичките, толкова по-тъмнорозов става тампонът.

„Изобретението е гениално само по себе си, но се нуждае от известни подобрения“, казват в заключение учените.

След дамския тампон, който открива вагинална инфекция, идва ред на естествената подкрепа за женското интимно здраве

Специалисти гинеколози у нас препоръчват следната комбинация от природни средства при първи симптоми на вагинална инфекция:

Лактобор Интим / Lactobor® Intim – специално изделие под формата на вагинален гел, което възвръща и поддържа нормалното състояние на вагиналното pH. Неутрализира неприятната миризма, възстановява вагиналната микрофлора и усещането за комфорт. Всичко това е възможно благодарение на формулата, съдържаща млечна киселина и гликоген. Продуктът се предлага в лесни за употреба еднократни хигиенични туби. Може да се използва дори по време на менструация.

Лактобор / Lactobor® капсули – естествен продукт за вагиналната и чревна микрофлора. Съдържа висок брой лиофилизирани бактериални тела от пробиотик Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus) и висококачествен стандартизиран бета-глюкан. Оказва положителен ефект върху имунната защита на организма.

Продуктите са напълно безопасни. Не съдържат изкуствени овкусители, консерванти и хормони. Налични са в аптеките и в сайта на онлйан магазин МоМо – www.momo.bg.

borola