гъбички Кандида Албиканс

Какво представляват гъбичките Кандида Албиканс?

Това са гъбички от рода Кандида, които нормално се срещат по кожата, в червата, влагалището и др. Наличието на малко количество от гъбичките Кандида Албиканс не предизвиква оплаквания. Когато обаче то е по-високо възниква различно по степен усещане за дискомфорт. Повишеното количество на гъбичките Кандида Албиканс се дължи на стрес, недостатъчна интимна хигиена, слаба имунна система, употреба на антибиотици и др. Състоянието е познато като вагинална кандидоза.

Каква е клиничната изява на вагиналната кандидоза?

Симптомите, насочващи към повишени количества на гъбичката Кандида Албиканс във влагалището са обилно бяло течение, сърбеж в областта на половия орган, болка по време на полов акт, парене по време на уриниране, оток и зачервяване около входа на влагалището. Тези симптоми се засилват преди началото на месечния цикъл. Предразположени към вагинална кандидоза са жените, страдащи от диабет, тези, които използват контрацептиви, бременните, жените, които носят синтетично бельо и тесни панталони.

Как да се справим с гъбичките Кандида Албиканс?

Възстановяването на бактериалния баланс във влагалището е подходящ начин за справяне с упоритите гъбички Кандида Албиканс. Един от начините за постигане на тази цел е чрез придържането към специално хранително меню. Полезните храни, които ще ви помогнат в борбата с тях са чесън, лук, кисело мляко, просо и кафяв ориз, както и храни, съдържащи бета-каротин, витамин С и Е. Бета-каротин се съдържа в морковите, марулите, спанака, пъпеша, броколите, зелето, тиквата, сладките картофи, жълтия кантарион и др. Богати на витамин С са лимоните, грейпфрутите, кивито, портокалите, червените и зелени чушки, броколи, брюкселско зеле, карфиол и др. Витамин Е се съдържа в слънчогледовите семки, червения пипер, бадемите, лешниците, фъстъците, бразилския орех и др.

За да се понижи количествoто на гъбичките Кандида Албиканс във валгалището е необходимо от менюто да бъдат изключени храните, богати на въглехидрати. Такива са хлябът, макароните и др. Трябва да се избягва и консумацията на захарни изделия – шоколади, торти, вафли, сладолед, както и на продуктите, съдържащи малтоза, лактоза, гликоген, мая и захароза.
Освен спазването на този хранителен режим възстановяването на вагиналната екосистема може да бъде постигнато с Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Вагиналният гел съдържа млечна киселина, която ефективно възстановява нормалното рH на влагалището и гликоген, доставящ необходимите хранителни вещества на полезните млечно-кисели бактерии.

borola